discworld t

Ако трябва да бъда честен, Тери Пратчет не е сред любимите ми автори. Затова когато разбрах, че новото заглавие, което ни предоставят нашите партньори и приятели от Paladium Games, е именно негово творение, знаех, че ще е голямо предизвикателство да оценя нещо, с което не съм запознат. И трябва да си призная, че с голямо желание се опитах да не харесам Discworld: Ankh-Morpork. Колкото и да се опитвах обаче, не успях да убедя себе си, че играта е лоша. Дори напротив, в следващите редове ще се опитам да убедя вас, че тя наистина си заслужава, особено за феновете на Пратчет.

discworld IMG_0174-2 (Copy)Страхотно е, че Discworld: Ankh-Morpork е игра, която залага на темата, но няма нужда човек да е фен на автора, за да може да ѝ се наслади. Нещо повече – можете да не знаете нищо за Тери Пратчет и Света на Диска, и играта пак ще ви хареса. Разбира се, почитателите на книгите ще могат да извлекат много повече от нея и да се потопят в любимата си вселена, но всички останали също ще се забавляват.

Но да минем към самата Discworld: Ankh-Morpork – тя е игра за двама до четирима играчи, всеки от които трябва да поеме ролята на една личност, която да замести изчезналия управник на Анкх-Морпорк – Лорд Ветинари. Ще трябва да се преборите с останалите играчи за властта над града, което е и крайната ви цел. Съществен елемент на играта са личностите. Те представляват седем карти, всяка от които е различен герой и притежава свое уникално умение. Всъщност, то не е нищо повече от неговия начин да победи в играта или с други думи – в зависимост от героя ви, ще бъде различно и условието ви за победа. Някои от тях ще постигнат победата, ако контролират определен брой зони, а други – при събирането на определена сума пари например.

Най-важното за личностите обаче е, че те се раздават тайно в началото на играта и само вие ще знаете какво е условието ви за победа. Голяма част от времето ще трябва да прекарате в гадаене и следене на ходовете на противниците си, за да разберете кое условие се опитват да постигнат. Разбира се, ще трябва да отделите и еднакво големи усилия да маскирате ходовете си така, че да не разкриете прекалено лесно коя е вашата роля, за да не направите прекалено лесна работата на останалите играчи.

След като разпределите ролите, всеки от вас ще трябва да си избере цвят и да вземе съответните фигурки пред себе си. Discworld: Ankh-Morpork се играе основно на игралното поле, на което е разположен Анкх-Морпорк. Ще забележите, че той е разделен на дванадесет зони, които представляват местности в рамките на града. В началото ще започнете с агенти в определени зони, но в хода на играта ще можете да разпрострете влиянието си над други квартали. За да станете най-влиятелният лорд в Анкх-Морпорк, ще трябва да се научите как да боравите с картите. Те са в основата на играта и всъщност изиграването им се подчинява на едно много просто правило – по време на хода си ще можете да играете по една карта от ръката си, след което да я напълните с до пет карти, като ги изтеглите от общото тесте.

Всъщност общото тесте е разделено на два вида карти – такива със зелен фон и такива с кафяв. Те се поставят едно върху друго (зеленото върху кафявото) и от тях всички играчи теглят игралните си карти. Почти всичко, което ще се случва в Discworld: Ankh-Morpork, става посредством игралните карти, които ще използвате, за да гоните целите си. Почти всяка карта в тестето е уникална и има различни условия, както и илюстрация, която най-често представя герой от Света на Диска. В горната си част картите имат няколко символа, които указват какви действия можете да извършите, ако я изиграете, както и реда на тези действия.

Важно е да знаете, че не е нужно (а понякога не е и възможно) да ползвате ефектите на всички действия, указани на картите. Единственото такова, което сте задължени да играете, е това на Случайните събития. Те представляват отделна колода с карти, от които теглите най-горната, когато трябва да изпълните такова действие от някоя карта. Всяко от дванадесетте Случайни събития има различен ефект, който винаги е неблагоприятен, но тъй като неговият резултат в повечето случаи се определя чрез хвърлянето на зар, може да ви помогне като повлияе само на противниците ви. Сред тях ще срещнете различни беди, които могат да сполетят града Анкх-Морпорк като земетресения, пожари и безредици, но има и някои особено интересни като нашествия на демони, троли и дракон, както и любимото ми „Скапаният Тъпанар Джонсън”, който неутрализира един район от града.discworld IMG_0292 (Copy)