cutthroat caverns 1 (Copy)Играли ли сте някога игра, в която сте сред група приключенци, търсещи съкровища в неизследвана тъмница? Естествено, че сте играли! Фентъзи dungeon crawl игрите представляват (горе-долу) половината от заглавията въобще, което малко или много означава, че е трудно да се измисли нещо ново и оригинално в жанра. Даже почти невъзможно… Дали?

Cutthroat Caverns е нещо като dungeon crawl настолна игра, която обаче няма карта. Тя е нещо като ролева игра, но героите в нея не търпят развитие и няма разказване на история. Може да се каже, че е кооперативна игра, но пък в нея има само един победител. Какво точно е Cutthroat Caverns? С една дума – забавна!

cutthroat caverns 3 (Copy)
Кой би предположил, че зад толкова обикновено изглеждащи компоненти се крие необикновена игра?

В Cutthroat Caverns вие и вашите приятели поемате ролята на приключенци в търсене на легендарно съкровище. Малко разочароващи са фактите, че на практика няма карта с подземие, както и че героите ви не се различават по между си, освен на външен вид. Бързо ще разберете, че първото не е от особено значение, тъй като Cutthroat Caverns успява да пресъздаде усещането за бродене из подземие и без табло с такова.

След като изберете персонаж и маркирате точките му живот със симпатично стъклено топче, остава да изтеглите седем карти от тестето и да започнете играта. Преди това обаче трябва да ви предупредя – Cutthroat Caverns може да изглежда като кооперативна игра, но не е. Хората около вас може и да ви помагат да не умрете, но всъщност всеки от тях чака удобен момент да ви забие нож в гърба!

Целта ви в Cutthroat Caverns е събирането на точки престиж – победител е този от вас с най-много от тях на края на играта. С една малка подробност – освен това трябва и да оцелеете. При прочита на правилата може и да не ви се стори голяма работа, но това правило е основният виновник играта да е толкова забавна. Ако помагате на всички едва ли ще спечелите, но ако всеки от вас използва всяка възможност да прецаква останалите, то още първото чудовище ще ви убие.

cutthroat caverns 9 (Copy)
Не ви трябва много място на масата, за да прецакате другарчето.

Това създава една атмосфера на необходима работа в екип, която преминава в премерено предателство и ескалира до открито надцакване в последните рундове на играта. Заинтригувах ли ви?

Всеки рунд представлява среща с различно чудовище от предварително създадено тесте. Опонентът ви има точки живот в зависимост от броя на играчите, умение и стойност на престиж, в случай че го победите. С поредица от атаки трябва да свалите точките му живот до нула, след което преминавате на следващото чудовище. Звучи стандартно? Да кажем, че е така и да оставим чудовищата на мира за малко (защо чудовищата са най-добрата част от Cutthroat Caverns малко по-надолу).

Едната част от играта е в ръката на всеки от приключенците. С други думи картите са много важни за успеха ви в Cutthroat Caverns. Най-важните от тях са атаките, които имат различни стойности на щети и служат за насилствено преминаване през обитателите на подземието. Уловката е, че само този от групата ви, който нанесе финалния удар получава точките престиж.

cutthroat caverns 5 (Copy)
Персонажите са различни… само на външен вид!

Тоест ще трябва да надхитрите съотборниците си ако искате вие да сте този, който ще прибере точките. Това зависи и от реда, в който откривате атаките си при всяка атака – той се определя на случаен принцип чрез карти и ви кара да се замислите над това какво биха направили играчите преди вас.

Ако по някакъв начин сте успели да запазите повече от точките си живот, можете да оставите чудовищата да понабият съотборниците ви като играете карти с ниски щети (и се оправдавате, че просто теглите само такива, естествено). Трябва да имате предвид обаче, че останалите играчи в Cutthroat Caverns ви трябват за преминаването през подземието, защото чудовищата са силни и ако „убиете“ един от останалите прекалено рано, може да не стигнете до края на играта.

Това съвсем не означава, че не трябва да оставяте приятелите си да загинат! Просто трябва да бъде в правилния момент, а ако можете да обвините друг – още по-добре! Сред останалите карти в тестето ще намерите предмети и действия. Първите ви служат най-вече за лекуване между битките, макар че има и някои интересни колби като алхимическия огън, който нанася много щети, но върху всички – играчи и чудовища („Изпуснах го, заклевам се!“).

cutthroat caverns 8 (Copy)
Тук ще откриете доста характерния за играта хумор.

Действията пък са карти, които можете да играете в точно определен момент и обикновено прецакват плановете на останалите, което ги прави много полезни в игра, в която прецакването на останалите е основната тема. Като цяло системата с картите в Cutthroat Caverns много напомня ролева игра (дори визуално) – има такива с критични удари, можете да фокусирате силата за следващия си удар, а някои карти дори позволяват на определени персонажи да ги ползват с увеличени ефекти.