Извънземен технологичен подпис или нещо друго

Учени от групата SETI казват, че са идентифицирали сигнал, идващ от Проксима Кентавър. Това е най-близката звезда до нашето Слънце. Сигналът може да е от извънземна цивилизация. Това е първият сериозен кандидат след данни записани през 1977 г. Последните се считаха за най-обещаващата находка в историята на SETI. Подобно на най-новото откритие, последици са обсъждани горещо.

Сигналът е бил уловен от телескопа Parkes в Австралия миналата година и изглежда произхожда от системата Proxima Centauri. Той привлече интереса на изследователите по няколко причини. Едната е липсата на човешки космически кораб, който да предава. Другата е промяната на честотата. Това се случва по начин, който според учените показва, че тя може да идва от повърхността на орбиталната екзопланета. Известно е, че има такава в “обитаемата зона”. Сега изследователите работят върху данните от находката.

Научен скептицизъм

Шансовете това да се окаже изкуствен сигнал от Проксима Кентавър изглеждат поразителни. Толкова дълго време търсим извънземен живот и идеята, че той може да се окаже на прага ни е следващото предизвикателство. Все пак най-обещаващата планета на Проксима Кентавър не изглежда особено силен кандидат за живот. Изследователите зад проекта настояват за по-добър достъп до информацията и оставят отворена възможността това да е извънземен технически подпис.

Запознати с откритието поясниха, че сигналът изглежда не съдържа никаква информация. С други думи, по същество това е просто тон и вероятно идва от космически кораб, изстрелян от Земята. Изхождайки от това, извънземната технология най-вероятно е пусната от самите нас.

Защо копнеем за това?

Все пак духът на възможностите мотивира всички проекти на SETI. Човечеството има дълбока нужда да изследва, да учи, да знае, да открива. Оказва се, че ние сме изключително общителни същества. За нас е важно да знаем дали сме сами в тъмното. Но всяка находка може да е нож с две остриета.

Стремежът ни към осъществяване на контакт може да сбъдне някои от най-неблагоприятните сценарии на научната фантастика. От друга страна, съществуването на високоразвит извънземен живот едва ли ще подмине нашата планета. Сега остава да сложим на везните двете най-реални възможности. Ние да открием чужди раси или те да не желаят да влизат в контакт с нас?!