Учените са установили, че това е едно от първите антитела, които неутрализират вируса

Дали изследователите ще излязат прави и ламите ще могат да ни помогнат в победата над коронавируса?! Според ново проучване на международен екип от учени, антитела открити в кръвта на лами, са били в състояние да устоят на COVID инфекции. Само по себе си откритието е безпрецедентно. До този момент не бяха открити други, които успешно да се преборят с последствията от SARS-CoV-2, споделя съавтор на изследването от Университета на Тексас в Остин.

Тук учените се основаваха на изследвания от преди четири години, в които се е установило, че антителата от тогава 9-месечна лама, наречена Winter, са в състояние да неутрализират както вирусите на SARS-CoV-1, така и MERS-CoV за шест седмици.

За щастие, антителата от Winter, които вече са на четири години, успяха да се противопоставят на SARS-CoV-2. Това е вируса, който причинява COVID-19. Дали е изненадващо, че така нужната помощ идва от животните, които именно ние хората застрашаваме?!

Резултатите до сега

Това не е първият път, когато лами са били използвани в подобни проучвания. Антителата на миловидните животни са били използвани в разработки, свързани с ХИВ и инфлуенца. Там отново са помогнали за откриване на обещаващи терапии. Не е изненадващо тогава, че и сега резултатите са обещали високи резултати. Още в самото начало на епидемията беше обявено, че срещу опасния вирус помагаха лекарства предназначени за ХИВ.

Благодарение на малкия размер на антителата на животното, те могат да се свързват по-лесно с различни части на вируса. В последствие антитялото е в състояние да предотврати навлизането и развитието му. След преболедуване на даден вирус, силният човешки организъм, сам образува такава защита.

Учените се надяват, че планът за лечение на новозаразените под формата на терапия с антитела от лама е особено обещаващ. Остава само да се приложи в действие.

Разработване на ваксини

В момента упорито се работи по въпроса за ваксините. Но дори и да са налични, те трябва да се дават месец или два преди заразяването, за да могат да осигурят желаната защита. Чрез терапиите с антитела, директно се доставя защита на заразените организми и така, веднага след лечението, те трябва да си изградят естествен имунитет.

Антителата могат да бъдат използвани и за лечение на човек, който вече е болен, за да се намали сериозното развитие на заболяването.

Има още много работа, докато този метод бъде официално признат и масово използван. Но обнадеждаващите резултати стимулират учените в разработването му.