Какво постигна едноседмичната експедиция

Отдавна учените се стремят да разкрият подводните тайни, което се оказва не по- малко предизвикателство от тези в Космоса. Китайската подводница Fendouzhe е достигнала до едно от най-дълбоките места на планетата. Достигнала е шеметната дълбочина от 10 799 метра, според държавна агенция.

По време на едномесечна експедиция, Fendouzhe е извършила 13 гмуркания в Марианската падина. Областта може да се похвали, като най-дълбокия регион на Земята. Намира се в западната част на Тихия океан. По време на мисията, започнала на 10 октомври, осем от гмурканията са надвишили 10 000 метра. Подводницата достига собствената си рекордна дълбочина на 10 ноември потъвайки до дълбочина, надвишаваща височината на връх Еверест.

Рекордите на Гинес

Световният рекорд все още се държи от Виктор Весково. Той е изпълнител на частни капиталови инвестиции. Викотор се гмурна на 10 934 метра дълбочина. Рекордът беше осъществен на 26 юни с кораба Limiting Factor. Максималната дълбочина достигната от Fendouzhe надвишава соловото гмуркане на режисьора на Джеймс Камерън през 2012 г. от 10 908 метра, но не достигна 10 912 метра. Последното постижение се дължи на Швейцаро – Италианско – Американския кораб Триест на 23 януари 1960 г.

Китайската подводница и нейният екипаж са прекарвали времето си на борда на изследователския кораб Tansuo-1 между гмурканията. Там са преодолявали трудности като тайфуни, дъжд и високи температури.

Достигането до дъното на Марианския улей беше национална гордост за Китай. Страната повече от десетилетие отделя ресурси за гмуркане на ултра-дълбочини. Първият китайски дълбоководен плавателен съд Jiaolong достигна 3759 метра през 2010 г. Това постави страната в клуб от само няколко държави (включително САЩ, Франция, Русия и Япония) с плавателни съдове, способни да извършват гмуркания на дълбочина от 3 500 м. Постижението на Fendouzhe беше документирано от специален екип придружил екипажа при едно от неговите гмуркания.

В името на науката

Изследователите са събрали утайки, скали и биологични проби от дъното на падината, които ще послужат за нови и интересни изследвания. Това може да доведе до изненадващи открития на тази толкова малко изследвана област от нашата планета. Няма да се изненадаме, ако бъде установено наличието на различен вид организми граничещи с научната фантастика. Успоредно с това учените могат да получат нови данни за развитието на живота.