Учените се надяват информацията да хвърли светлина върху формирането на Вселената и да даде улики за това, как е започнал животът на Земята

Ръководител на проекта Hayabusa-2 на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), говори по време на пресконференция в Сагамихара, префектура Канагава. Той заяви, че е останал изумен, когато е видял колко прах от астероиди има в капсула, доставена от космическата сонда Хаябуса-2. Обнадеждаващите изследвания на материала тепърва предстоят, но първоначалните данни загатват за интересни резултати.

Експресна доставка

Японската сонда е събрала повърхностния прах и девствения материал от астероида Рюгу през изминалата година. Това се е случило на около 300км разстояние от местообитанието на сондата, по време на две смели фази от шестгодишната й мисия. Този месец сондата достави капсула, съдържаща толкова очакваните проби. Това създаде огнена топка при навлизане в земната атмосфера. Капсулата се приземи в австралийската пустиня, преди да бъде транспортирана до Япония.

Приел – предал

Учени от японската космическа агенция Jaxa са премахнали винтовете към вътрешния контейнер на капсулата, след като вече са открили малко количество астероиден прах във външната обвивка. Безспорно веднага е станало ясно какво съдържа. Изследователите са останали безмълвни и изненадани. Налични са били и множество фини частици като прах, но е имало и много проби с размери от по няколко милиметра.

Какво ще научим

Учените се надяват материалът да хвърли светлина върху формирането на Вселената и може би да даде улики за това, как е започнал животът на Земята. Те все още не са разкрили дали материалът вътре е равен или може би дори по-голям от 0,1 грама, които са се надявали да получат.

Астроном по проекта Hayabusa и професор в университета в Нагоя заяви, че въпреки това е развълнуван. В голяма част от пробите се съдържат много органични вещества. Именно в това се таи надеждата за нови разкрития. Половината от мострите на Hayabusa-2 ще бъдат споделени между Jaxa, американската космическа агенция Nasa и други международни организации. Останалото ще бъде запазено за бъдещо проучване, тъй като се очаква да бъде постигнат значителен напредък в аналитичните технологии.

Работата по сондата, която сега ще започне разширена мисия, насочена към два нови астероида, не е приключила.