Ядрото на Марс вече е измерено и се оказва изненадващо голямо

Марс става първата планета след Земята, чийто размер на ядрото е измерен чрез сеизмология. Учените за пръв път надникнаха в сърцето на планетата. Космическият кораб InSight на НАСА, се е докоснал до повърхността на Марс с цел да разкрие размера на ядрото му. Това се е осъществило чрез засичане и анализиране на сеизмична енергия, която протича във вътрешността на планетата.

Измерванията показват, че радиусът на ядрото на Марс е от 1810 до 1860 километра. Това е приблизително наполовина от този на земното. Цифрите са по-големи от някои предишни оценки, което означава, че ядрото е по-малко плътно от предвиденото. Откритието предполага, че то съдържа по-леки елементи, като кислород, в допълнение към желязото и сярата, които съставляват голяма част от неговия състав.

Скалистите планети като Земята и Марс са разделени на основни слоеве. Това са кора, мантия и ядро. Познаването размера на всеки от тези слоеве е от решаващо значение за разбирането, как се е формирала и еволюирала планетата. Измерванията на InSight ще помогнат на учените да определят, как плътното и богато на метали ядро се отделя от горната скалиста мантия, докато планетата се охлажда. Сърцевината вероятно все още е разтопена от раждането на Марс. Това се е случило преди около 4,5 милиарда години.

Сравнения и съпоставки

Единствените други планетарни тела, на които учените са измерили ядрото чрез сеизмология са Земята и Луната. Добавянето на Марс ще позволи на изследователите да сравнят, как са се развивали планетите на Слънчевата система. Подобно на Земята, Марс някога е имал силно магнитно поле, което е генерирано от разпръскване на течност около сърцевината му. То е намаляло драстично с течение на времето, карайки атмосферата на Марс да се оттегли в космоса и повърхността да стане студена, безплодна и много по-малко гостоприемна за живот.

Земетресения на червената планета

Космически кораб, който струва близо 1 милиард щатски долара, кацна на Марс през 2018 г. Той е първата мисия за изследване на вътрешността на червената планета. Неподвижният спускателен апарат е близо до марсианския екватор и записва звуците произлизащи от събития, които са еквивалент на земетресенията на Земята. Досега InSight е засякъл около 500 земетресения, което означава, че планетата е по-слабо сеизмично активна от нашата. Повечето от тях са много малки, но близо 50 са били с магнитуд между 2 и 4. Те са достатъчно силни, за да предоставят информация за вътрешността.

Точно както сеизмометрите правят на Земята, InSight измерва размера на ядрото на Марс, като изследва сеизмичните вълни, резониращи между границата на мантията и ядрото. С информацията от тези дълбоко пътуващи вълни, учените успяха да изчислят дълбочината на границата ядро-мантия и следователно размера на ядрото. Сеизмичните данни също така предполагат, че горната мантия, която се простира на около 700 до 800 километра под повърхността, съдържа зона на удебелен материал, в която сеизмичната енергия пътува по-бавно.

В опит да възпроизведат условията вътре в планетарните ядра, други изследователи са анализирали комбинации от различни химични елементи при високо налягане и температури. Оценката на InSight за плътността на ядрото на Марс е в съгласие с много от тези лабораторни оценки.

Събирането на данни трябва да се случва по експедитивно, тъй като прахът натрупван върху слънчевите панели на апарата възпрепятства постъпването на енергия необходима за неговото функциониране.