Изследванията разкриват неочаквани прозрения при динозаврите, като хранителни навици и ловкост

Новаторска реконструкция на мозък, принадлежащ на един от най-ранните динозаври, който се е разхождал по Земята, хвърли нова светлина върху възможната му диета и способността за движение.

Учените са използвали усъвършенствани техники за изобразяване и триизмерно моделиране, за да възстановят цифрово мозъка на Текодонтозавъра. Палеонтолозите са установили, че животното може да се е хранило месо, за разлика от гигантските му дългокраки роднини, като Диплодок и Бронтозавър. Последните два екземпляра са били вегетарианци.

Водещ автор на изследването сподели, че новите анализи са разкрили изненадващи характеристики. Освен месоядната диета, съществото най – вероятно не е изпитвало затруднения да се придвижва на два крака.

Кога е обитавал планетата

Текодонтозавърът е живял в късната триасова епоха преди около 205 милиона години и е бил с размерите на голямо куче. Въпреки че неговите вкаменелости са открити през 1800 г., учените едва наскоро са успели да внедрят софтуер за изображения, за да извлекат нова информация. Триизмерни модели бяха генерирани от сканиране чрез дигитално извличане на костта от скалата. Това е спомогнало за идентифициране на анатомични подробности за мозъка и вътрешното ухо, невиждани досега.

Въпреки че действителният мозък отдавна е изчезнал, софтуерът позволява да се пресъздадат формата му, чрез размерите на наличните кухини. Мозъчната кутия е изключително запазена. Сравнявайки я с други динозаври са били идентифицирани общи черти. Мозъчният състав показва впечатляващи детайли, които са важни за баланса. Големите размери показват двуногата функция. Структурата е свързана с контрола на баланса и движенията на очите и шията. Това предполага, че Текодонтозавърът е бил относително пъргав и би могъл да поддържа стабилен поглед, докато бяга.

Въпреки че динозавърът е известен с това, че е сравнително малък, диетата му е сериозно обсъждана. Анализите показват недвусмислено, че части от мозъка, свързани с поддържането на главата и очите, водят до добре развит погледът по време на движение. Все пак морфологията на зъбите му предполага, че растенията са основният компонент на хранителните навици. Възможно е да са се променили към всеядни.

Изследователите успяха да реконструират вътрешните уши. Това им позволява да преценят, колко добре може да чува в сравнение с други динозаври. Честотата на слуха е била относително висока, напомняща за някакъв вид социална комуникация и ориентация.

Все по – напред

Науката е в полза на новите изследвания, които са били обнадеждаващи и за изследователите и за всички ученици желаещи да специализират в тази насока. Добре запазените вкаменелости са основна причина за постиженията на учените. Така сме в състояние да прозрем много нови аспекти от биологията на динозаврите и да си отговорим на безброй въпросни за техния начин на живот.