пелетни камини

Зимата е сезон, който определено изисква в дома да има повече топлина и за тази цел са идеални модерните италиански камини. В статията ще представим какво точно представляват тези камини и защо са подходящи за зимните месеци.

Всеки обича огъня и топлината в студения зимен ден.  Както и уютната атмосфера, която се създава от него. Ако обмисляте да инсталирате печка на дърва или да купите електрическа камина, помислете дали да не преминете към камина с пелети.

Първо, нека да подчертаем, тя е автоматична, по-лесна за използване от печките с дърва или въглища и с ниски емисии на частици. По тази причина търсенето на пелетните камини като отоплително средство през зимата е напълно е оправдано.

Ето какво е полезно да знаете за пелетната камина преди да я закупите.

Тя е много икономична и може да се ползва дори още в късната есен, когато температурите рязко падат и в дома става студено. В същото време, ако пролетта подрани, то тя може да не се използва в края на отоплителен сезон в сравнение с централно парно, което не спира.

Ето един пример!

Ако камината работи по няколко часа на ден между октомври и април, това ще ви струва от 150 до 250 лева месечно за закупуване на пелети и до 350 лева при по-интензивна употреба.

Следва да отбележим, че този тип камини са идеални за зимата поради цените на тяхното гориво. Те са  забележително стабилни през последното десетилетие, докато всички останали енергийни източници рязко варират в зависимост от пазара.

Средно цената им е 420-500 лв./тон. И още…Камините и печките на дърва, със сигурност са привлекателни, но те имат своите недостатъци: редовно трябва да се чистят, запалват, зареждат с дървесина. Дървата за огрев не са евтини и изискват много място за съхранение. Натрупаната пепел трябва в същото време да се почиства редовно и е задължителен комин, за да се създаде правилната тяга за изтегляне на дима нагоре и навън.

Ако сте решили за следващия отоплителен сезон да изберете отоплението с камина подобни модели можете да откриете тук  – Kuoreterm камини на пелети

Този тип италиански камини обаче са без нито един от тези проблеми, а освен това са и по-икономични, и по-екологични от традиционните камини и печки на дърва.

Камините на дървесни пелети много приличат на тях, но те изгарят компресирани дървесни частици, а не истинска дървесина.

Модерните пелетни камини не се нуждаят от традиционен комин. Самият дим се изхвърля навън чрез принудителна вентилация чрез тръба от 80 до 120 мм, поставена вертикално или хоризонтално. Тръбата може дори да има извивка. Следователно камина от този тип може да се монтира почти навсякъде, срещу или близо до външна стена и щепсел или под таван.

През зимата помещенията са затворени, но пък запалването на пелетната камина става много лесно. Тук няма нужда от хартия, разпалки и кибрит: пелетните камини имат електрическа запалка.

Всички модели са с термостат, така че те се изключват и включват отново автоматично. Някои модели разполагат и с допълнителни  функции: програмиране, дистанционно управление, управление чрез смартфон / интернет и влизат в концепцията „умен дом“.

Зимата е наистина студена, но пък ефективността на качествената камина на пелети може да надвиши 90%. Така само 10% от енергията, съдържаща се в дървесните частици, се губи в комина. Това са отлични параметри в сравнение с класическата камина на дърва, чиято ефективност е само 40 до 50%.

Най-новите модели италиански камини са с естествена конвекция. Те нямат вентилатор. Те са много тихи и консумират по-малко електричество. Независимо от това, в идеалния случай трябва да бъдат инсталирани в централно положение, а не до стена. Това се налага, за да се излъчва топлината във всички посоки и да циркулира по-добре въздухът из цялото помещение по естествен начин, вместо да се движи само в определена посока.