Снимка: mcdonalds.bg

Макдоналдс въвежда частично роботизиране на готварските процеси в кухнята

Компанията все още не е обявила за какво точно ще бъде използваното устройство. Дали ще представлява роботизиран фритюрник за пържене с артикулираща ръка или някакъв вид автоматизирана кошница, която се потапя в нагорещената мазнина.

Едно е сигурно: ще се прилага новата технология drive-thru, която се основава на разпознаването на глас. Независимо от това, какъв точно ще бъде помощният уред, това е крачка напред в автоматизацията на бързото хранене. Този тип роботи са изключително подходящи за подпомагане на развиващата се индустрия. Неизбежно е да навлязат масово в подобни заведения.

Всички тези стъпки са част от усилията на McDonald’s да направи по-бързо обслужването, за да може успешно да се конкурира с подобните на него ресторанти. Ползата от иновацията би била огромна за заместването на човешката дейност на опасни работни места,

с цел предотвратяване на различни трудови инциденти.

Освен застрашаването на живота и безопасността на служителите, това би спестило огромни суми за обезщетения от страна на веригата за бързо хранене.

Технологията за разпознаване на глас би намалила времето за изчакване. Полезно би било сдвояването й с персонализираната платформа Dynamic Yield, която се управлява от изкуствен интелект. Макдоналдс се сдоби с такава едва наскоро с цел да прогнозира желанията на клиентите въз основа на предходни поръчки и диетични предпочитания.

Няма как да се избегне човешката работна ръка. Тя ще бъде нужна на фритюрниците, за да се изпълнят адекватно поръчките, а по отношение на гласовата технология, все още има много аспекти, които подлежат на усъвършенстване.

Макдоналдс не е първият ресторант, който се опитва да внедри роботи в готварските технологии или гласовите поръчки. Неминуемо е хранителната индустрия да стартира автоматизирането и не след дълго масово заведенията за хранене ще поемат по този път.

Но така или иначе все повече се наблюдава в световен мащаб недостигът на работници, които се използват за извършване на повтарящи се, опасни или скучни задачи. Това може би идва да покаже, че автоматизацията е неизбежен процес, поне частично в хранителната индустрия.