Това може да е новото несмъртоносно оръжие на ВМС на САЩ

ВМС на САЩ успешно са изобретили електронно устройство, което е предназначено да попречи на хората да говорят. Новото електронно устройство е форма на несмъртоносно оръжие.

То е разработено и патентовано през 2019 г., но е приложено едва наскоро. Основната идея на оръжието е да дезориентира човек толкова много, че да не може да комуникира ефективно с други хора.

Акустично позвъняване и прекъсване (AHAD)

Устройството е в състояние да записва реч и да я излъчва за милисекунди. Подобно на досаден брат или сестра, това действие ще наруши концентрацията и на теория ще обезкуражи хората да продължат да говорят.

Важно е да се отбележи, че е малко вероятно устройството да се използва на бойното поле. По-вероятно е да се приложи като форма за контрол на тълпата.

AHAD е разработен от инженери в Naval Surface Warfare. Това е съоръжение за изследователска и развойна дейност на ВМС в Индиана. Що се отнася до техническите детайли на джаджата, един бърз преглед на патента би бил интересен.

Как работи?

Речта на целта се насочва обратно към нея два пъти, веднъж незабавно и веднъж след кратко закъснение. Това забавяне създава неадекватна слухова обратна връзка (DAF), която променя нормалното възприятие на говорителя със собствения му глас. При нормална реч ораторът чува собствените си думи с леко закъснение. Имайте предвид, че тялото е свикнало с тази обратна връзка. Чрез въвеждането на друг източник на звукова връзка с достатъчно дълго забавяне, концентрацията на говорещия се нарушава и става трудно да продължи да се изказва.

Ефективно дразнение

AHAD работи, като използва серия микрофони и високоговорители, които могат да се насочат към гласа на оратора. След това речта се записва и предава обратно в същата посока. Интересното е, че излъченият звук е на тесен лъч и ще бъде чут само от говорителя. Това не само ще обърка целта, но в крайна сметка ще попречи да се концентрира и ще спре да говори. Поведението на целта ще бъде значително променено от действие, което вероятно ще обърка всеки, който е слушал целевия човек. Казано по друг начин, такова оръжие ще ви накара да мислите, че полудявате както и хората около вас.

Подобна техника вероятно ще бъде най-ефективна, когато повтарящата се реч е сричка или две зад речта в реално време. Ще си представите колко разсейващо би било това, ако някога сте чували ехо от гласа си при телефонно обаждане.

Важно е също да се отбележи, че AHAD може да има и други приложения. Например, като форма на електронно приветстващо устройство между корабите.

Интригуващо е, че чрез насочване на системата AHAD към стена или ъгъл, тя може да проектира звук към повърхността на мишената. Така ще изглежда, че звукът произхожда от целта. AHAD ще се присъедини към други несмъртоносни оръжия, които понастоящем се използват от въоръжените сили на САЩ. Такова е нелеталното акустично устройство за далечни разстояния.

Странични ефекти

Това оръжие е в състояние да фокусира звукови вълни при високи нива на децибели в целта. Резултатът води до мигрена, звънене в ушите или лека болка и дискомфорт. Точно как въоръжените сили на САЩ ще разгърнат и използват AHAD тепърва предстои да се види, но гарантирано ще дразни вражеските бойци или други злонамерени лица.