OpenAI разкрива модел, който може да обобщи книги с всякаква дължина

OpenAI разработи AI модел, който може да обобщи книги с произволна дължина. Това е прецизно настроена версия на GPT-3 на изследователската лаборатория. Моделът работи, като първо обобщава малки части от книга. След това обeдинява тези резюмета в такива от по-високо ниво, следвайки парадигма, която OpenAI нарича разлагане на рекурсивна задача.

Обобщаването на документи с продължителност на книга може да бъде ценно за предприятията, особено за индустриите с тежка документация, като разработването на софтуер. Проучване на SearchYourCloud установи, че на работниците им отнема до осем търсения, за да намерят правилния документ. McKinsey съобщава, че служителите прекарват 1,8 часа всеки ден за търсене и събиране на информация, свързана с работата.

Това може да се окаже ефективна рецепта, която да помогне на хората да контролират много други задачи. Подходящо е за трудоемки търсения или такива, които отнемат много време.

Новите технологии в бизнеса

OpenAI далеч не е първият, който използва AI за решаване на проблема с обобщаването. Стартиращи компании като Primer използват техники за машинно обучение, за да помогнат за анализирането и сравняването на голям брой документи на няколко езика. Google проучи методите за обобщаване, които могат да генерират резюмета на абзаци. Според съобщенията Facebook разработва инструмент за изкуствен интелект, който обединява новинарски статии, така че потребителите не трябва да четат всичко.

Новият модел на OpenAI се основава на предишно проучване на компанията. При него се установи, че обучението на модел за подпомагане на ученето, улеснява привеждане на резюмета според предпочитанията на хората за кратки публикации и статии. Всичко това включва обучение на система за изпълнение на задача, чрез възнаграждаване на желаното поведение или наказване на нежелани прояви.

Нека не забравяме, че технологията тепърва прохожда и предстоят още много усъвършенстване и настройки. Все пак е успешно начало, което може да се окаже полезно не само за бизнеса.

Семпла идея

За да създаде модела, OpenAI комбинира обучение за подсилване с рекурсивно декомпозиране на задачи. Това процедурно разделя една трудна задача на няколко по-прости. Разлагането позволява на хората да оценят бързо обобщенията на модела, като използват по-малки части от книги. Освен това се дава възможност на модела да обобщава книги с всякаква дължина, от десетки страници до стотици или хиляди.