Luminate има за цел да направи загубата на коса при химиотерапията факт от миналото

Загубата на коса в резултат на химиотерапия е един от най-разпознаваемите странични ефекти в цялата медицина и за мнозина е нежелано публично оповестяване на тяхното състояние и лечение. Luminate Medical може да има решение, което предотвратява вредата за космените фоликули, елиминирайки загубата на коса.

Защо се стига до това?

Когато пациентът е подложен на химиотерапия, инхибиращите рака лекарства преминават през цялото му тяло пренасяни от кръвта. Това има различни странични ефекти, като слабост и гадене, а в по-дълъг период от време настъпва косопад. Това е в следствие на веществата, които засягат фоликулите. Решението на Luminate, разработено в партньорство с Националния университет на Ирландия, е да предотврати достигането на кръвта до тези клетки.

Устройството е нещо като механизирана компресионна дреха за глава. Използват се само меки материали за постигане на желаното налягане. Няма риск от увреждане поради липса на приток на кръв в тези клетки. Пациентът носи специалната шапка по време и след цялата химиотерапия. Ограничава се притока на кръв само към кожата на скалпа. Това позволява на лекарствата да текат безпрепятствено навсякъде, където се намира туморът, като същевременно спасява космените фоликули от увреждане.

Направени са тестове върху животни, при които се наблюдава силно задържане на космите от около 80% без никакви неблагоприятни ефекти. Макар че изпитанията върху хора са нещо, което ще изисква известно време за одобрение и настройка, първоначалните тестове за блокиране на кръвния поток показаха, че действа точно както се очаква.

Съществува ли конкуренция?

Въпреки че има някои нови лечения, които охлаждат скалпа, вместо да го компресират, най-много пари се харчат за перуки. Средно хиляда долара на пациент.

Въпреки че косопадът се счита за медицинско състояние от много застрахователни компании и други методи за възстановяване на разходите, ще отнеме време и доказателства, за да бъде одобрено новото устройство. Екипът е уверен, че стойност около $1500 е по силите на мнозина, стига други разходи да се поемат от застраховката. В крайна сметка хората харчат много повече не само за перуки, но и за други продукти и методи за задържане на косата.

Luminate иска да предложи устройството и на тези, които не могат да си позволят разходите. Изобретателите напредват към одобрението на FDA и пускането на пазара в САЩ. След това идва ред и на Европа.

Досега Luminate оперира със средства, предоставени чрез безвъзмездна помощ от ирландското правителство. Ще е необходим повече капитал за международно представяне.