Технология за оптични комуникации излъчва 700TB данни на 5 км

През януари компанията майка на Google, Alphabet, затвори Project Loon. Това беше инициатива, която проучваше използването на стратосферни балони с хелий за разпространение на безжичен интернет. Въпреки това, някои технологии, разработени като част от проекта продължават да се развиват. Такива са връзките за свободни космически оптични комуникации (FSOC). Първоначално те са били предназначени да свързват високо летящите балони. Сега тази технология се използва активно, осигурявайки високоскоростна широколентова връзка за хората в Африка.

Подобно на оптичните кабели, FSOC може да създаде 20Gbps и широколентова връзка от две точки, които имат ясна видимост. Alphabet започна със създаването на връзки в Индия преди няколко години, както и няколко пилотни проекта в Кения.

Впечатляващи данни

Сега връзката е в състояние да предава близо 700TB данни. Това увеличава оптичните възможности, използвани от местния телекомуникационен партньор Econet и неговите дъщерни дружества. Причината за тестване на технологията на това място не е само климатът, който според екипа е по-подходящ за безжични оптични комуникации. Последният не е толкова мъглив, както град Сан Франциско. Все пак и тук има препятствие. То се създава от дълбоката и бързо течаща река. Градовете са само на няколко мили един от друг, но е пет пъти по-скъпо да се свързвате онлайн.

В интерес на потребителите

Въпреки че изпраща комуникациите си без защита на физическо ниво, по време на тестовия период връзката е била 99,9% налична. Крайните потребители не знаят кога техните комуникации използват FSOC вместо алтернативните източници. До този момент не са имали никакви метеорологични условия в Конго, които да повлияят на връзката по негативен начин. Нейната устойчивост от мъгла, лек дъжд, птици и други пречки се дължи на възможността за регулиране на мощността на лазера в движение, както и на подобреното насочване и проследяване.

Естествено връзките на Project Taara са поставени високо нагоре, тъй като те трябва да могат да се виждат. Те са в състояние автоматично да регулират огледалата си, за да свържат светлинен лъч достатъчно точно, за да попадне в 5-сантиметрова цел, която е на 10 километра. Системата може да се регулира в рамките на +/- 5 градуса конус и екипът казва, че ако това се провали по някаква причина, те могат да опитат да ги управляват дистанционно, преди да бъдат изпратени техници.