Той е достатъчно точен, за да започне употребата му

Прост кръвен тест може да открие повече от 50 вида рак, преди да се появят клинични признаци или симптоми на заболяването. Той е достатъчно точен, за да бъде пуснат като скринингов тест, според учените. Насочен е към хора с по-висок риск от заболяването, включително пациенти на възраст 50 или повече години. Той е в състояние да идентифицира много видове болести, които са трудни за диагностициране в ранен етап. Такива са образувания в главата и шията, яйчниците, панкреаса, хранопровода и някои видове рак на кръвта.

Учените са установили, че тестът открива рак често преди да се появят някакви признаци или симптоми, като същевременно има много нисък процент на фалшиви положителни резултати. Тестът, разработен от американската компания Grail, търси химически промени във фрагменти от генетичния код на безклетъчна ДНК (cfDNA), които изтичат от тумори в кръвния поток.

Помощта на изкуствения интелект

Тестът е разработен с помощта на алгоритъм за машинно обучение. Той действа чрез изследване на ДНК, която се отделя от тумори и циркулира в кръвта. По-конкретно, той се фокусира върху химичните промени в тази ДНК, известни като модели на метилиране.

Последно проучване разкри, че тестът има впечатляващо високо ниво на точност. Учените анализираха резултатите от теста при 2823 души с болест и 1254 души без. Той правилно е идентифицирал присъствието на рак в 51,5% от случаите, във всички стадии на заболяването. Дал е погрешен резултат само в 0,5% от случаите.

При солидни тумори, които нямат никакви възможности за скрининг, като рак на хранопровода, черния дроб и панкреаса, способността за генериране на положителен резултат от теста е била два пъти по-висока (65,6%) от тази при тумори, които имат опции за скрининг като гърдата, рак на червата, маточната шийка и простатата.

Междувременно общата способност за генериране на положителен резултат при рак на кръвта, като лимфом и миелом, е 55,1%. Тестът също така правилно идентифицира тъканта, в която ракът се е намирал в тялото. Това се случва в 88,7% от случаите.

Предимства за пациентите

Ранното откриване на рак, увеличава неимоверно шансовете за успешно лечение. Това е една от най-значимите възможности, които имаме за намаляване вредата от рака. Ако той се използва заедно със съществуващите скринингови тестове, засичането на множество ракови заболявания може да окаже дълбоко въздействие върху общественото здраве.

Фалшивите положителни резултати са ниски. Това намалява шансовете за погрешни диагнози. При някои от най-често срещаните видове тумори като рак на червата или белия дроб, тестът е открил много малки ракови разсейки, на етап, при който много от тях могат потенциално да бъдат излекувани. Това позволява поглед към ранното откриване на рак в бъдеще, което почти сигурно ще бъде изградено около течни тестове за биопсия, които откриват ДНК на рака в кръвта.

Междувременно резултатите от пилотния тест на NHS, който ще включва 140 000 участници, се очакват до 2023 г. Заедно с това ще се анализират и доказателствата, че кръвни тестове като този могат да помогнат за постигне на амбициозна цел. Тя е откриване на три четвърти от раковите заболявания на ранен етап, когато те имат най-висок шанс за излекуване.