Япония пуска огромна турбина в океана, за да използва неограничената енергия

Дълбоко под вълните има източник на енергия, съвсем различен от всеки друг. За да се възползват от него, японските инженери са конструирали истински звяр. Той е способен да издържи на най-силните океански течения, за да трансформира потока в практически неограничени доставки на електричество.

Ishikawajima-Harima Heavy Industries (известна като IHI Corporation) се занимава с технологията вече повече от десетилетие. Тя си партнира с Организацията за развитие на нова енергия и индустриални технологии (NEDO) през 2017 г., за да подложи своите проекти на изпитание.

През февруари проектът премина важен етап със завършването на успешен тригодишен полеви тест във водите край югозападния бряг на Япония.

В едно с океанското течение

330-тонният прототип се нарича Kairyu. Неговата структура се състои от фюзелаж дълъг 20 метра. Той е ограден от чифт цилиндри с подобен размер, всеки от които съдържа система за генериране на енергия, прикрепена към турбина дълга 11м.

Когато е свързано към океанското дъно чрез котвена линия и захранващи кабели, устройството може да се ориентира, за да намери най-ефективната позиция за генериране на енергия и да я насочи в мрежа.

Нови методи

Япония е страна, която силно разчита на вноса на изкопаеми горива. С влошаването на ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г., страната е мотивирана да използва своите технологични способности, за да се възползва от възобновяемите енергийни източници.

За съжаление планинският японски архипелаг предоставя малко място за огромни гори от вятърни турбини или полета от слънчеви панели. С местоположение далеч от съседните страни, има и по-малко възможности за балансиране на колебанията във възобновяемите енергийни източници чрез търговия с енергия.

Това, с което нацията разполага са безкрайни участъци от крайбрежни води.

Огромното количество потенциал в бурните движения на океана го прави и толкова труден за използване като източник на енергия. Най-бързо течащите води са близо до повърхността. Това е мястото, където тайфуните могат лесно да унищожат електроцентралите.

Kairyu е проектиран да виси на около 50 метра под вълните. Създаденото съпротивление осигурява необходимия въртящ момент на турбините. Всяко от остриетата се върти и в противоположна посока, като поддържа устройството относително стабилно.

При поток от два до четири възела (около един до два метра в секунда) е установено, че Kairyu е способен да изработи общо 100 киловата мощност. За сравнение, средната офшорна вятърна турбина произвежда до 3,6 мегавата.

Ако всичко върви по план, може да видим ферма от генератори, захранващи електричество в мрежата още през следващото десетилетие.

Да решим проблемите

Въпреки огромния интерес към този относително неизползван резерв от възобновяема енергия, опитите за производство на ватове от приливите, вълните и теченията на открития океан обикновено завършват с неуспех. Високите инженерни разходи, екологичните ограничения, близостта на крайбрежните зони до мрежата са предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, за да се реализират проекти като този.

Ако IHI Corp. успее да го направи, ще има ползи в размер от 40 до 70% от енергийните нужди на Япония. С напредъка в науката за материалите и по-доброто разбиране на морската среда, някой е длъжен да реши множеството дилеми, за да впрегне огромния запас от енергия на океана.