Какво могат да направят вълшебните гъби

Мъж свари чай от „вълшебни гъби“ и инжектира сместа във вените си. Няколко дни по-късно той се озова в спешното отделение с гъбички, растящи в кръвта му. Мъжът е прекарал 22 дни в болница, като осем от тях е бил в интензивно отделение. Там е получил лечение за мултисистемна органна недостатъчност. Сега е изписан, но все още се лекува с дългосрочен прием на антибиотични и противогъбични лекарства.

Случаят не разкрива дали инжектирането на чай от гъби може да причини трайни психоактивни ефекти, каквито понякога се наблюдават, когато хората поглъщат гъбички през устата. В редки случаи може да се развие състояние, наречено халюциноген-индуцирано разстройство, при което изпадат в положние подобно при злоупотреба с наркотици.

Удачно ли е да се лекуваме сами

Проблемът подчертава необходимостта от непрекъснато обществено обучение относно опасностите, свързани с употребата на лекарства, по начини, различни от предписаните. Инжектирайки гъби в кръвта си, 30-годишният пациент се е надявал да облекчи симптомите на биполярно разстройство. Членовете на семейството му отбелязват, че е спрял да се придържа към предписаните биполярни лекарства и е лавирал между депресивни и маниакални състояния.

Той е открил онлайн информация, която е описвала потенциалните терапевтични ефекти от халюциногени, като LSD и псилоцибинови гъби. Именно това го подтиква да свари гъбите, да филтрира чая и да го инжектира в тялото си. През следващите дни той е станал летаргичен, а кожата му започна да пожълтява. Скоро след това развива диария и започна да повръща кръв.

Лекарите са установили, че той не може да участва в смислено интервю поради промененото му психическо състояние. Множество органи, включително черния дроб и бъбреците, започнали да отказват и мъжът е бил прехвърлен в интензивно отделение. Кръвта му е положителна за бактериална инфекция с микроба Brevibacillus и гъбична инфекция от Psilocybe cubensis. Това означава, че магическата гъба, която той си е инжектирал, вече расте в кръвта му.

В допълнение към антибиотичните и противогъбични лекарства, мъжът е трябвало да бъде поставен на кислород, след като е имал остра дихателна недостатъчност. Това е в следствие натрупване на течност във въздушните торбички на белите дробове. За щастие пациентът е преживял това изпитание и по-късно е бил изписан от болницата.

От какво да се поучим

Изследванията показват, че псилоцибинът може да бъде обещаващо лечение за депресия, тревожност и злоупотреба с вещества, но само ако се приема безопасно. В повечето изследователски проучвания лекарството се прилага под формата на хапчета, но има данни и за интравенозни инжекции. Те се поставят в строго контролирани дози и под лекарско наблюдение. Не съдържат гъбички, а самото съединение псилоцибин не е живо и не може да расте в тялото.

Когато се използват за развлечение, магическите гъби обикновено се правят на чай, ядат се сурови или сушени, смилат се на прах и се поставят в капсули. Те не се инжектират директно в кръвта. Веществата взаимодействат с определени рецептори в мозъка. Псилоцибинът се разпада на псилоцин. Той действа като серотонин, който играе роля за настроението и възприятието.

Неправилният прием може да предизвика безпокойство, страх и объркване, както и повишено кръвно налягане, повръщане, главоболие и спазми в стомаха. Вълшебните гъби носят допълнителен риск, защото приличат на някои видове отровни гъби, така че хората лесно могат да направят грешка.