Последната демонстрация от Nvidia показва прототип на софтуер, който превръща рисунките в реалистични пейзажи

Използвайки AI модел, известен като генеративна съзнателна мрежа (GAN), софтуерът дава на потребителите това, което Nvidia нарича „интелигентна четка за боядисване“. Тя попълва грубата им скица с естествени текстури като трева, облаци, гори или скали. Резултатите не са съвсем фотореалистични, но все пак са впечатляващи.

Заплаха или не за творците

Изследователите вече са показвали сходни инструменти в миналото, включително на Google, които превръщат рисунките в клипарт. Това обаче е най-успешната демонстрация на тази концепция, която сме виждали досега. Софтуерът генерира пейзажи, AI е незабавно и изненадващо интуитивен. Например, когато потребителят скицира дърво и след това под него вода, моделът добавя отражението на дървото към басейна.

Демонстрации като тази са много забавни, но те не винаги вършат добра работа, поради ограниченията на системите. Основната технология не може просто да нарисува каквато и да е текстура, за която можете да се сетите, а Nvidia е избрала да покаже образи, които обработва особено добре.

Например, генерирането на фалшива трева и вода е сравнително лесно за GAN, защото визуалните модели са неструктурирани. В сравнение с това генерирането на снимки на сгради и мебели е много по-сложно и резултатите са много по-малко реалистични. Това е така, защото тези обекти имат логика и структура, към които хората са чувствителни. GAN може да преодолее този вид предизвикателство, както сме виждали с лица, генерирани с AI, но са необходими много допълнителни усилия.

В помощ на архитектите

Nvidia не е казала дали има някакви планове да превърне софтуера в действителен продукт, но предполага, че подобни инструменти биха могли да подпомогнат „всеки от архитектите и градоустройствениците до ландшафтни дизайнери и разработчици на игри“ в бъдеще. „Много по-лесно е да се направи впечатление с прости скици, а тази технология е в състояние да преобразува скици в силно реалистични изображения“, посочва Брайън Катандзаро от Nvidia.

Художниците не би трябвало да се страхуват, че ще загубят работата си заради автоматизацията, но какво се случва, когато функциите с AI се активират да рисуват, редактират и извършват други функции вместо хората? Инструментите за изкуствен интелект вече започват да автоматизират онова, което е отнемало много време ръчни процеси, но резултатите могат да са полезни за творчеството на художниците, а не потенциални убийци на работа им.

Повече време за творчество

През последните години компаниите, които създават стандартни творчески инструменти като Adobe и Celsys, добавят AI функции към своя софтуер за цифрово изкуство с надеждата, че това ще ускори работните процеси, като елиминира човешкия труд и даде на артистите повече време за експериментиране. От инструментите за машинно обучение, които помагат за намирането на специфични видеокадри по-бързо, до функциите, които оцветяват цялото произведение само с един бутон, AI се инкорпорира в изтънчени, но изненадващо въздействащи начини.

Най-добрите AI функции могат да помогнат на артистите и да избягват повтарящи се задачи, казва Татяна Меджиа, която управлява платформата на AI на Adobe, Sensei. Нейната оценка идва от проучване на Pfeiffer Consulting, поръчано от Adobe, в което повечето рекламодатели твърдят, че не се притесняват, че ще бъдат заменени от AI. Те могат да видят големия потенциал за AI и машинното обучение, приложими към досадните, некреативни задачи.

Това може да означава интелигентна функция, която разпознава темата на снимката или автоматично маркира изображенията, за да помогне на хората да намерят по-бързо нужните кадри. Те все още ще се нуждаят от контрола на художника. „Творчеството е дълбоко човешко“, споделя Меджия. А AI не може да замени творческата искра.