Високоскоростен хуманоид обуславя нова стъпка в роботиката

Хуманоидните роботи днес не изненадват никого, но нова разработка изглежда и се усеща напълно различно от познатото. Ботът Phoenix на Sanctuary притежава най-реалистичните ръце на робот в света. Той работи напълно автономно при това със скорости, близки до човешките. Това е много по-бързо от роботите на Tesla или Figure.

Канадската компания Sanctuary AI ускорява собствения си напредък към разработките на хуманоиди с общо предназначение. Тя използва телеоперация, за да покаже на Phoenix как да прави нещата по различен начин.

Какво е Phoenix?

Phoenix е нещо ново в добре познатото ни пространство. Екипът на Sanctuary все още не е приключил с разработването на изумителната машина. Той се е съсредоточил върху дребните неща на работното поведение. По този начин се стига до създаването на едни от най-фино настроените човешки ръце от всичко, което някога сме виждали.

Това позволява на робота да се движи по начин, който е много по-бърз, по-плавен и естествено изглеждащ от всичко друго в пространството. Phoenix е обучен от човешки оператори, но сега върши тази задача съвсем сам. Подобен вид движение се усеща като голяма промяна в хуманоидното поле на роботиката.

Тук основна роля играе уникалният подход, който Sanctuary възприема към предизвикателството да научи Phoenix как да прави почти всичко, което можем и ние хората.

Впечатляваща механика

Ръцете на Phoenix са хидравлично задвижвани за разлика от електрическите двигатели в други устройства като Optimus и Figure 01. И тук има недостатъци, като изтичане или скъпи за извършване научноизследователски и развойни дейности. Но това е единствената технология, която ни дава комбинация от три фактора, които са много важни: прецизност, скорост и сила.

Ако видите робот да прави нещо наистина сръчно, като да вдава конец в игла или да шие копче, трябва да се запитате дали тази ръка може да вдигне и 50-килограмов куфар. Ще може ли също да се движи достатъчно бързо или да пише на клавиатура? В момента хидравличната технология е единствената, която може да ви осигури и трите, а иновативният робот наистина го прави.

Здрави основи

Успоредно с хардуера, който изглежда изключително способен, екипът е фокусиран върху създаването на градивните елементи на движението. Докато други групи са преминали направо към пълно обучение със задачи, Sanctuary работи върху абсолютните основи.

При обучение на визуални алгоритми, откриваме общи черти, излизащи от изображенията. Това са градивните елементи на всички изображения. Когато тренирате върху данни се оказва, че всички операции с ръце са комбинации от тези основни движения, които наричаме Eigengrasps. Ако ги комбинирате по различни начини, позволяват на ръцете да правят всичко.

Съществуват до 33 различни хващания, които човешката ръка може да направи. С новите алгоритми за обучение, изследователите се опитват да стигнат до същите 33, които са представени от физиотерапевтите и медицинската област относно човешката физиология. Когато учените проектират роботизираната ръка, те целят постигането именно на всички 33 движения, които са основни за човешкото взаимодействие със света.

Като се концентрира върху абсолютните основи, Sanctuary изгражда способностите на Phoenix по супер-гранулиран начин. Най-доброто се очаква, когато роботът започне да прави връзка между движенията и да разширява своите възможности. Крайният резултат е много различен от способностите на познатите ни хуманоиди. Очакваме с нетърпение да видим още в близко бъдеще!