Изследователи са заменили успешно сърдечни клетки

Иновативната процедура може да замени сърдечните трансплантации в бъдещето. Колко далеч можем да стигнем в напредъка на медицината?

Изследователи от японския университет в Осака обявиха успешното приключване на първата по рода си трансплантация на сърце. Интересното тук е новият метод на действие. Вместо да заменят цялото сърце на пациента с нов орган, тези учени са поставили разградими листове, съдържащи клетки на сърдечния мускул, върху увредените области на сърцето. Ако процедурата има желания ефект, в крайна сметка би могла да премахне нуждата от някои трансплантации на цялото сърце.

Как са създали подобни клетки по изкуствен начин

За да създаде клетките на сърдечния мускул, екипът започна с индуцирани плюрипотентни стволови клетки. За целта изследователите са използвали клетките на възрастен човек. Това най – често става от кожата или кръвта. В последствие ги препрограмират обратно в ембрионално плюрипотентно състояние.

Към настоящия момент изследователите могат да накарат стволовите клетки да се превърнат в каквато и да е клетка. В случая на това японско проучване, учените са създали клетки на сърдечен мускул, преди да ги поставят на малки специални листове.

Пациентът, на който е извършена трансплантацията, страда от исхемична кардиомиопатия. Това е заболяване, при което сърцето на човек има проблеми с изпомпването на кръвта, тъй като мускулите му не получават достатъчно приток.

При по – тежки случаи състоянието може да изисква трансплантация на сърце. Екипът от университета в Осака се надява мускулните клетки да отделят протеин, който помага за регенерирането на кръвоносните съдове, като по този начин подобрява сърдечната функция на пациента.

Изследователите планират да наблюдават пациента през следващата година. Плановете са, да проведат същата процедура през следващите три години на девет други нуждаещи се, страдащи от същото състояние.

Пробив в медицината

Ако всичко върви добре, процедурата може да се превърне в много необходима алтернатива на сърдечните трансплантации. Не само че снабдяването със стволови клетки е много по-лесно, отколкото намирането на подходящо донорско сърце, но вероятността имунната система на получателя да ги понесе е много по – голяма, отколкото нов орган.

Целта е трансплантацията да се превърне в медицинска технология, която ще спасява колкото се може повече хора. Това може да е в полза за много животи, които биха били загубени в друг случай.