Мъж е в ремисия от рак на кръвта и ХИВ след иновативно лечение

Мъж от Калифорния се е разболял от рак на кръвта, докато е преживявал ХИВ. Според лекуващите, той е в ремисия и от двете потенциално фатални заболявания благодарение на лечение, което те приветстват като забележително.

Пациентът е петият известен човек в света, за когото е потвърдено, че е в ремисия както за остра миелогенна левкемия, така и от ХИВ. Той претърпява лечение, при което е получил стволови клетки с рядка генетична мутация. Хората, които я притежават са устойчиви на заразяване с ХИВ. Трансплантацията на стволови клетки идва от донор с рядката хомозиготна CCR5 делта мутация.

Обнадеждаващ успех

Лекуваният е на 68 години. Той е най-възрастният човек преодолял рак на кръвта, преди да постигне ремисия на ХИВ. Пациентът е живял с ХИВ около 31 години. Този случай показва как по-възрастни с рак на кръвта, които се подлагат на химиотерапия с намален интензитет и получат трансплантация на стволови клетки с устойчиви на ХИВ донорни клетки, могат да се отърват от ХИВ.

Възможно е да се постигне ремисия от ХИВ дори в по-напреднала възраст и след продължителен живот с болестта. Днес разполагаме с все повече възможности за персонализирано лечение на различни ракови заболявания.

Първи стъпки

Когато пациентът е бил диагностициран с ХИВ и СПИН през 1988 г. той се е подложил на антиретровирусна терапия. Тя е довела от намалени нива на вируса до неоткриваеми такива.

Това обаче води до развитие на остра миелогенна левкемия или AML. Част от лечението за този вид рак на кръвта включва получаването на стволови клетки. Те носят допълнителната полза благодарение на генетична мутация, свързана с резистентност към ХИВ.

Около 2% от хората притежават тази мутацията. Един от тях е станал донор за пациента. Последният е получил костен мозък и кръвни стволови клетки от донора през 2019 г. Процесът напълно заменя неговия костен мозък и кръвни стволови клетки с тези на донора. Оттогава той не показва никакви признаци на левкемия или ХИВ.

Смятат го за излекуван, тъй като последното му лечение на рак преди самата трансплантация е било преди повече от пет години. Също така не е приемал антиретровирусна терапия за ХИВ от близо три години. Добрата поносимост на подобна трансплантация може да се дължи на химиотерапия с намалена интензивност. Тази стратегия е имала за цел да намали шансовете му за усложнения след трансплантацията.

Сподели
Предишна страницаКои са сред най-търсените IT умения през 2024 г.
Следваща страницаНова стъпка в роботиката
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.