OpenAI разширява своята програма за обучение по персонализирани модели

OpenAI ще разшири програмата Custom Model, за да помогне на корпоративни клиенти да разработят персонализирани генеративни AI модели. Това ще става чрез използване на собствена технология за конкретни случаи на употреба, домейни и приложения.

Персонализираният модел стартира миналата година предлагайки на компаниите възможност да работят с група от посветени изследователи на OpenAI за обучение и оптимизиране на модели за конкретни домейни. Сега компанията смята, че е достигнала необходимостта от разрастване на програмата за по-нататъшно увеличаване на производителността.

Фина настройка и обучени по поръчка

Допълнителната фина настройка е нов компонент на програмата Custom Model. Тя използва техники като допълнителни хиперпараметри и различни ефективни методи за фина настройка на данните в по-голям мащаб. Това ще позволи на организациите да ползват разширено обучение на данни, системи за оценка и друга поддържаща инфраструктура за подобряване производителността на модела при определени задачи.

Що се отнася до моделите обучени по поръчка, те са персонализирани и изградени с помощта на базовите модели и инструменти на OpenAI. Подходящи са за клиенти, които трябва да настроят по-задълбочено своите модели или да вдъхнат нови, домейн- специфични знания.

Мисия и цели

Компанията вярва, че в бъдеще по-голямата част от организациите ще разработват персонализирани модели. Те биха били специфични за тяхната индустрия, бизнес или случай на употреба.

Според последни данни, OpenAI се доближава до изумителните $2 милиарда годишни приходи. Със сигурност има вътрешен натиск да се поддържа темпото, особено след като компанията планира център за данни на стойност 100 милиарда долара. Той ще бъде разработен съвместно с Microsoft.

Разходите за обучение и обслужване на водещи генеративни AI модели няма да намалеят, а консултантската работа като персонализирано обучение на модели може да бъде това, което да поддържа нарастването на приходите.

Екстра капацитет

Фино настроените и персонализирани модели биха могли да намалят напрежението върху инфраструктурата за обслужване. Специализираните такива в много случаи са по-малки и производителни от своите аналози с общо предназначение. Тъй като търсенето на генеративен AI достига връхната си точка, без съмнение представляват привлекателно решение за допълнителен изчислителен капацитет на OpenAI.

Наред с разширената програма, OpenAI разкрива нови функции за фина настройка на модела за разработчици, ползващи GPT-3.5. Налично е ново табло за управление и сравняване на качеството и производителността. Ще откриете поддръжка за интеграции с платформи на трети страни и подобрения на инструментите.