Жена е успешно излекувана от депресия с електрически мозъчен имплант

36-годишната пациентка споделя, че терапията я е върнала към живот, който си струва да живее, позволявайки й да се смее спонтанно за първи път от пет години.

Жена с тежка депресия е била успешно излекувана с експериментален мозъчен имплант. Методът предлага надежда за тези с нелечими психически заболявания. Устройството работи, като открива модели на мозъчна активност, свързани с депресията. То автоматично ги прекъсва с помощта на малки импулси чрез електрическа стимулация дълбоко в мозъка.

Изключителен пробив

Въпреки че терапията е тествана само при един пациент и се счита за подходяща само за тези с тежко заболяване, успехът е изключително важен. Това е първата демонстрация, че мозъчната активност, лежаща в основата на симптомите на психично заболяване, може да бъде надеждно открита и коригирана. Лечението разкрива, че тези мозъчни вериги могат да бъдат върнати обратно в здравословно състояние, дори при пациент, който е бил неразположен от години.

Неблагоприятна статистика

Между 10% и 30% от хората с депресия не се повлияват от поне две медикаментозни лечения. Това се равнява на около 2,7 милиона души в Обединеното кралство.

През последните две десетилетия дълбоката мозъчна стимулация е била използвана за лечение на десетки хиляди пациенти с болест на Паркинсон и епилепсия. Няколко проучвания за депресията обаче завършват с разочарование. Основното предизвикателство е, че мозъкът изглежда няма нито една депресивна зона. Заболяванията често се дължат на няколко взаимосвързани области и те могат да се различават между хората.

Учените едва сега започват да разпознават част от сложността, свързана с това, как настроението се регулира в мозъчната мрежа. Персонализиран подход проправи пътя за голям напредък.

Как протича лечението?

В началната фаза на проучването продължила една седмица, временен мозъчен имплант записва широк спектър от активност, докато пациентката редовно описва настроението си. Използва се алгоритъм за машинно обучение за идентифициране на издайнически модели на активност в областта на амигдалата, придружаващи най-ниските точки на настроение.

Чрез опити и грешки учените идентифицираха тясно свързана мозъчна област, където изглежда, че малка доза електричество оказва незабавно и дълбоко въздействие. При първата стимулация пациентката споделя, че е получила най-силното усещане за радост то години. Това е първият път, в който тя се засмива спонтанно на глас.

При втория опит за въздействие е имплантирано постоянно устройство с малка батерия. То е вградено в черепа й, за да се открие активността на сигнатура на депресията в амигдалата и автоматично да се осигури стимулация на вентралния стриатум.

Това се случва около 300 пъти всеки ден, което се равнява на около 30 минути стимулация. Електрическият импулс не е придружен от никакво усещане, освен финото чувство на бдителност и позитивност.

Нов подход

Да лекуваме симптомите в момента, когато се появят, е изцяло нов начин за справяне с най-трудните за лечение случаи на депресия. Тя не е еднакво състояние за всички. Имаме нужда от по-нюансиран подход към психичното здраве на всеки отделен индивид.

Пациентката описва живота си преди лечението като период, в който почти не се е движела, без мнение и желание за нищо. След пет години страдания и изчерпване на всички възможностите за лечение тя вижда светлина в тунела. Ефектът на импланта потвърждава, че нейната депресия се корени в мозъчната биология и не е морална причина. Определя се като разстройство, което може да бъде лекувано.

Цена и приложение

Устройството струва около £26 000 и е адаптирана версия на такова, което обикновено се използва за лечение на епилепсия. Екипът на UCSF вече е записал още двама пациенти за тестове. Идеята е техниката да бъде по-широко приложена.

Резултатите са истински и значими. Това е забележителна част от транслационната клинична невронаука. Макар методът да не бъде широко и незабавно прилаган, той отваря пътя към нови и вълнуващи открития, които могат да повлияят медицината като цяло.