Ужасяващо изследване ще ни спре да претопляме пластмаса в микровълновата фурна

Ново изследване установи, че пластмасовите опаковки за храна претопляни в микровълнова фурна изхвърлят токсични материали. Резултатите се оказват меко казано страшни.

В ново проучване на Университета в Небраска, изследователи решават да тестват, какво се случва с опаковките и кутиите, които поставяме в нашата микровълнова. В това число ще добавим и всички видове бебешки храни, които не са в стъклено бурканче.

Шокиращата истина

През последните години изучаването на микропластмасата взриви общественото мнение. Проучване след проучване установява, че тя е буквално навсякъде: в океана, в почвата и в телата ни.

Когато учените опитват да проучат опаковките при различни условия, те са останали ужасени от количеството микропластмаса, която може да се види само под микроскоп. Цели 75% от култивирани бъбречни клетки умират, след като са били изложени в продължение на 48 часа на частиците в микровълнова фурна.

Всичко това не е изненадващо предвид нарастващия брой изследвания на тези вездесъщи боклуци, плуващи около и вътре в нас. Новото откритие доказва, че пластмасовите опаковки в микровълновата фурна освобождават микропластмаси и техните компоненти. Последните са известни като нанопластмаси и токсични химикали. Това със сигурност ни поставя пред нова дилема.

Още по-зловещо е, че микровълновата печка освобождава пластмаса, която е дори по-малка от нанопластмасата. Как тогава можем да се защитим?

Лоши новини

Докато нашите бъбреци са в състояние да филтрират по-големите частици, те се борят неуспешно с много по-малките нанопластмаси. Това означава, че последните могат да се промъкнат през нашите клетъчни мембрани и да си проправят път до места, където не трябва да стигат. Не е тайна, че повечето от тях са силно токсични и нямаме нужда от медицински доказателства за пагубното им въздействие върху всеки човешки организъм.

Как да отстраним проблема?

Едно потенциално решение би било да се правят пластмаси от различни полимери. Това обаче ще изисква финансов ангажимент за изследване и разработване на тези нови съединения. Като се има предвид как индустриите са се справили с други екологични и здравни проблеми, изглежда малко вероятно да се предприемат проактивно подобни мерки.

Изследователите остават оптимисти. Те се надяват, че ще дойде ден, когато всички продукти ще носят етикети, които гласят „без микропластмаси“. Междувременно ние можем да се ограничим колкото е възможно от използването на микровълнова за претопляне на готови опаковки. Просто изсипете в чиния или буркан. Това може да е в голяма услуга за вашето здраве в дългосрочен план.