След десетилетие на спирания и стартирания, Apple слага край на своя проект за електрически автомобили

След 10 години разработки и многобройни промени в посоката и ръководството, според последните съобщения Apple приключва с работата по своя проект за електрически автомобили. Компанията пренасочва част от персонала към генеративни AI проекти в рамките и планира съкращения за някои други.

Project Titan

Със служебното наименование Project Titan, колата се разработваше много дълго време. В идеалния случай тя би трябвало да имала луксозен интериор, подобен на лимузина, стабилни възможности за самостоятелно управление и цена от поне $100 000. Амбицията на проекта обаче намаля с времето. Първоначално плановете са били с възможности за самостоятелно управление от ниво 4, в последствие те са намалени до ниво 2+, докато не замират окончателно.

Бяха прескочени много закъснения. Те изтласкаха колата, по която първоначално работата започна още през 2014 г., до целевата дата на пускане през 2028 г. Сега тя изобщо няма да бъде пусната.

Решението е финализирано от най-високопоставените ръководители на Apple през последните седмици. Ръководството на компанията се притесняваше, че автомобилът може никога да не постигне маржовете на печалба, които са били планирани предварително. Това развитие обаче няма да изненада мнозина, които следят отблизо ситуацията. Известно е, че проектът е проблемен за Apple. Компанията се сблъска с високи начални разходи и трудна регулаторна среда. Това щеше да е факт, дори ако беше успяла да създаде продукта.

Прегрупиране на силите

Много служители, които са работили върху проекта за самостоятелно управление на автомобила, ще бъдат преместени. Сега те ще работят по различни проекти, включително генеративен AI. Въпреки това съдбите на други, които са работили по други аспекти на автомобила, като автомобилно инженерство и дизайн, не са толкова сигурни. Съкращенията тук са много вероятни, но не се уточнява колко на брой ще бъдат те и в какъв срок ще се изпълнят.

Дълго време беше известно, че Apple инвестира в две големи експанзии. Една в автомобилното пространство и друга в разширената реалност. Първата стъпка в последното беше представена под формата на Vision Pro преди няколко седмици. С отменения проект за автономен автомобил, известните области на Apple за планирано бъдещо разширяване включват смесена реалност, преносими устройства и генеративен AI.

Сподели
Предишна страницаНова стъпка в роботиката
Следваща страницаКакво ни носи iOS 17.4
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.