Тя е тук и е готова за една изцяло нова Европа

Актуализацията на iOS 17.4 на Apple вече е налична. Чрез нея са въведени нови емотикони и криптографски протокол за сигурност за iMessage. Всичко това идва наред с някои големи промени в App Store и безконтактните плащания за платформата iPhone в Европа.

Apple прави някои от тези промени съгласно Закона за цифровите пазари на ЕС (DMA). Този закон има за цел да направи цифровата икономика по-справедлива чрез премахване на несправедливите предимства, от които технологичните гиганти се възползват за сметка на бизнеса и крайните потребители.

Какво ни предлага?

iOS 17.4 ще позволи на трети страни да предлагат алтернативни пазари за приложения и изтегляния на такива от потребители от ЕС извън iOS App Store. Разработчиците, които искат да се възползват от това, ще трябва да преминат през процеса на одобрение на Apple и да заплатят такса за основната технология. Тя е на стойност от 50 евроцента на инсталация, след като приложението достигне 1 милион изтегляния годишно.

iOS 17.4 ще позволява на хората в ЕС да изтеглят алтернативни браузъри, които не са базирани на WebKit на Apple. Такива могат да бъдат Chrome и Firefox. Нов екран за избор в iOS Safari ще ги подкани да изберат браузър по подразбиране, когато се отвори за първи път. Въпреки че не са официално обявени алтернативи на браузъра, Google и Mozilla в момента експериментират с такива за iOS. Те в крайна сметка могат да бъдат пуснати за широката общественост.

Въведени са нови API. Те позволяват на трети страни да използват NFC чипа за плащане на услуги чрез безконтактно плащане (освен Apple Pay и Apple Wallet) в Европейското икономическо пространство. Все още не са потвърдени алтернативни доставчици на безконтактни услуги. Потребителите ще повече данни в Настройки > Поверителност и сигурност > Безконтактни и NFC.

Ще има ли нова интеграционна структура?

Apple неотдавна разкри, че планира да се откаже от поддръжката за прогресивни уеб приложения (PWA) в ЕС. Така компанията иска да избегне изграждането на изцяло нова интеграционна архитектура около съответствието с DMA. Сега се оказва, че ще продължи да предлага съществуващите уеб приложения за потребители в ЕС. Тези приложения за начален екран ще продължат да работят с помощта на технологията WebKit, без опция да се захранват от браузъри на трети страни.

Новото при Podcasts

Актуализацията на iOS 17.4 на Apple добавя някои нови, широко достъпни функции, които могат да се ползват в световен мащаб. Приложението Podcasts добавя автоматично генерирани аудио преписи за подкасти на английски, френски, немски и испански език. Те могат да бъдат търсени при конкретни фрази или думи, за да се отиде директно до съответната точка в епизода.

Протокол PQ3

Нов криптографски протокол за iMessage, известен като PQ3, също е включен в актуализацията. Предполага се, че укрепва криптирането на съобщения от край до край срещу потенциални атаки с квантови изчисления. Не са разкрити подобни атаки, но Apple полага основите, за да се подготви за подобни случаи.

Siri ще разполага с нова опция за четене на входящи съобщения на всеки поддържан от Siri език. Това включва испански, френски, немски, китайски и др. Над 100 нови емотикони се добавят след актуализацията на Unicode 15.1 през миналия септември.

Устройствата iPhone 15 вече ще показват повече информация, свързана с батерията. Ще я намерите под настройки за капацитета, включително брой цикли, дата на производство и кога е използвана за първи път.

За финал ще разполагаме с функцията за разпознаване на музика, въведена в iOS 14.2. Тя ще позволи на потребителите да добавят идентифицирани песни към своята библиотека и плейлисти на Apple Music.

За кой е налична?

iOS 17.4 е съвместим със същата гама модели iPhone като iOS 17, връщайки се към гамата iPhone X и iPhone SE от второ поколение. Внедряването може да е постепенно, но можете да проверите дали е налично на вашето устройство, като отидете в Настройки> Общи> Актуализация на софтуера.