Снимка: Air Umbrella

Какво ново в света на технологиите? Air Umbrella, как какво?

Това е едно от нещата, които като по-млад съм си представял, че ще са част от бъдещето на света ни. В чантата си носите една малка пластмасова пръчка. Започва да вали и какво правите? Не, няма нужда да се криете от дъжда където и да било. Просто изваждате джаджата от чантата и натискате един бутон върху нея. И оставате абсолютно сухи.

ВИЖ ОЩЕ: Apple се хвали с iPad: продадени са 225 милиона

Това, което описвам, не е концепция за някоя бъдеща иновация. То съществува и се казва Air Umbrella, създадено от едноименната китайска компания. Сега, разбира се, следват въпроси от типа как работи, как се захранва, колко е голямо, възможно ли е да съществува изобщо такова нещо и други подобни. Ще отговорим на всички тях.

Първо, Air Umbrella е малка, пластмасова джаджа, която тежи между 500 и 850 грама в зависимост от модела, който изберете (има три варианта). Представлява пръчка, която в горния край прилича на фенер. Само че вместо да свети, има малки отвори, през които при включване започва да тече струя въздух. Този въздух “избутва” дъждовните капки и пречи на дъжда да достигне до вас. Нещо като force field, ама не баш. Мислите си, че няма да е много надеждно, само че китайците са помислили за всичко и първата им работа е била да го тестват при много силен дъжд и вятър. Е, срещу силен вятър не помага, но по думите на създателите – и обикновеният чадър няма да ви спаси от вятъра. Водните капки обаче са друго нещо – въздуха ги избутва на разстояние до 70 сантиметра от оста.

Снимка: Air Umbrella

Самата сила на въздуха може да се регулира, като диаметърът може да стане реално около един метър, така че двама души да се скрият заедно отдолу. Друга част от характеристиките, които най-вероятно ще ви интересуват, е батерията. При първия, най-малък модел, тя издържа 15 минути. Другите два (този от 800 и този от 850 грама) имат заряд за около половин час работа. Създателите признават, че не е много, но в следващите 10 месеца ще работят върху това.

Основният начин за финансиране на проекта е Kickstarter кампанията им, където все още можете (ако искате да сте един от първите притежатели на Air Umbrella) да се включите. Първите “чадъри” ще бъдат изпратени на участниците в кампанията в края на 2015 година.