Японски инженери изграждат устойчива на земетресение карирана блокова стена

Земетресенията са едно от изпитанията, пред които ни поставя нашата планета. Този фактор е още по-значим за островните държави и тези, които са в близост до разлом. Здравото строителство не винаги се оказва достатъчно.

Строителните инженери често се сблъскват с трудната задача да осигурят достатъчно светлина и вентилация в сградите, като същевременно поддържат естетиката на дизайна и структурната цялост. Ако добавим и устойчивостта на конструкцията, тя се превръща в доста голямо предизвикателство.

Инженери от Япония се надяват да решат тази главоблъсканица с прост, но креативен дизайн на карирани блокове.

Интересно хрумване

След като демонстрираха своята изобретателност в рециклирането на благородни метали, инженерите в Япония добавиха още един плюс за своя сметка с новия патент за устойчива на земетресение блокова стена.

Проектантите Kengo Kuma and Associates бяха натоварени със задачата за изобретяване на сграда за детска градина. Те се обединиха с Лабораторията за структурно планиране в Kozo Keikaku Engineering Inc. Последната се е заела с изграждане на мъдро бъдеще.

В полза на околната среда

Екипът използва кръстосано ламинирана дървесина (CLT), която е наслоена като шперплат, но с много по-дебели компоненти. За разлика от конвенционалната конструкция на основата на бетон, която има главен принос за въглеродните емисии, CLT се счита за възобновяем ресурс и не води до въглеродни емисии по време на производството. През 2019 г. инженери в Норвегия построиха висок 85,4 метра сграда, използвайки този материал.

Тук обаче вместо блок от панели, дизайнерите се стремят децата да получат възможно повече светлина и свеж въздух, докато прекарват времето си в дървената архитектура. Те иновират с „chimatsu“. Това е японски дизайн на шахматна дъска, където топлината на дървото може да се усети, но вентилацията и осветлението вътре в конструкцията не са компрометирани.

За да укрепят създадената конструкцията и да я направят устойчива на земетресения, екипът използва стоманени плочи и щифтове. Инженерите допълнително проверяват строежа, като провеждат обширни механични тестове. Оказва се, че сградатаа предлага нужната сигурност при евентуално земетресение, като не лишава обитателите от светлина.

Екипът очаква одобрение на патента и се стреми да вдъхнови повече инженери да изграждат структури, които са устойчиви и красиви.