От LG до Samsung, прозрачните LED дисплеи прожектират филми върху стъкло

На CES 2024, изложение за електроника, което се проведе между 9 и 12 януари 2024 г. в Лас Вегас, LG и Samsung разкриха своите прозрачни LED дисплеи. Те могат да прожектират филми и изображения върху стъкло като холограми.

Това е хитър ход променящ играта за домашно забавление. Прозрачните LED дисплеи използващи стъкло, могат да вдъхнат живот на неодушевени предмети, чрез наслагване. Потребителите могат да прожектират слайдшоу или движещи се клипове. Новите свежи визии на телевизорите могат да се използват като активно обзавеждане на дома.

Иновации и конкуренция

LG не пропуска да се похвали с LG Signature OLED TV. Той е обновен брат на първия OLED телевизор на марката излязъл на пазара през 2013 г. Подобен на сгъваемия телевизор през 2019 г. и безжичния OLED приемник през 2023 г.

Въпреки че не е сгъваем, марката съчетава характеристиките на своите предшественици в един прозрачен стъклен дисплей с името LG Signature OLED TV. Той използва технология за безжично AV предаване и приемане. Така елиминира нуждата от видове кабели, различни от източника на захранване около прозрачния екран. Идеята го прави кандидат за първия в света безжичен прозрачен LED дисплей за домове, офиси и други частни или търговски пространства.

Семпла красота

Прозрачният OLED дисплей и телевизор на LG го правят идеален уред за свободно инсталиране навсякъде у дома, било то пред прозореца на хола или в кухнята. Потребителите вече не трябва да се притесняват от дневната светлина, проникваща към екрана и затрудняваща яркостта на картината.

LG Signature OLED TV се предлага в два режима. Първият се нарича Transparency Mode. Той дава на телевизора 3D холограмен ефект. Когато потребителите искат да изтеглят движещ се скрийнсейвър, като цъфтящи цветя или плуващи в океана риби, пространството зад екрана и съдържанието се припокриват. Това спомага визуалните елементи да изглеждат така, сякаш са точно в пространството за гледане.

Режимът Черен екран може да е подходящ за ежедневна употреба на телевизора. При него потъмнява прозрачния OLED дисплей, така че потребителите да могат да се наслаждават на филми или игра.

Signature OLED TV на LG идва с 4K резолюция, събрана в 77-инчов дисплей и процесор Alpha 11. Последният е оборудван с AI за подобряване на проектираната графична производителност с до 70%. Новият има OLED T-bar режим показва датата, времето, основните новини и други под формата на лента в долната част на прозрачния екран. Така потребителите винаги могат да са в крак с текущите събития. Новият прозрачен LED дисплей, който присъства на CES 2024, е планиран да бъде пуснат на световните пазари, включително Корея, в рамките на тази година.

Samsung и неговият прозрачен микро LED дисплей

Samsung също направи дебют със своя нов прозрачен MICRO LED дисплей. Той може да анимира неподвижна среда и обекти. Samsung тепърва ще публикува пълните спецификации на новото смарт устройство. При MICRO LED дисплея на компанията двама души могат да стоят от всяка страна на екрана и все пак да се виждат един друг. В същото време е възможно изображения, филми или слайдшоу да се възпроизвеждат на стъклото.

Прозрачният LED дисплей на Samsung изглежда няма ръбове или подплата, което улеснява поставянето му във всяка обстановка или местоположение. Електронната компания все още не е обявила комерсиализацията, но като се има предвид неговият кристално чист и подобен на стъкло дисплей, комбиниран с MICRO LED технологията, потребителите трябва да подготвят кредитните си карти за покупката.

Прозрачния LED дисплей на Samsung може да отговори на съвременния начин на живот. Лесен е за позициониране почти навсякъде, където пожелаете, тъй като прожектираните изображения върху стъклото могат да останат видими във различна среда.

Сподели
Предишна страницаНеочаквана находка в океаните
Следваща страницаУчените възстановяват зрението при мишки
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.