Как изобретатели се вдъхновиха от изследователите на космическото пространство

Никой не обича лошите миризми, но когато сте в космоса, няма как да отворите прозореца и да проветрите. Понякога неприятните аромати са толкова интензивни, че астронавтите ги оприличават на миризмата на затвор. Няма да ви свършат работа и традиционните освежители за въздух. Те отделят химикали в околната среда, които все някъде трябва да бъдат освободени.

Как да освежим затворените пространства

Отговорът е използването на фотокатализа. Процесът унищожава вонята, като я взривява с ултравиолетова светлина. Допълнителният бонус е изтребването на въздушните микроби. Сега можете да използвате тази космическа технология у дома с VentiFresh ECO.

Какво е фотокатализа?

Всички сме запознати с катализаторите. Това са вещества, които улесняват протичането на химични реакции. Те осигуряват част от енергията, необходима за осъществяването им. За пример, каталитичният конвертор използва платина, за да изтръгне азотна молекула от съединения в отработените газове на автомобила, докато се окислява въглеродния окис.

Фотокатализаторите получават енергията си от светлината, по-специално ултравиолетовата. Това дава по-голям контрол върху реакцията и за разлика от филтъра, който улавя миризмите или химическия спрей, който ги прикрива, UV лъчението унищожава въпросните молекули.

Тайните на процеса

Всяка миризма, която се отделя е благодарение на летливите органични съединения или ЛОС. Те се изпаряват бързо, а органични означава, че един от съставните им атоми е въглерода. Ако отворите бутилка алкохол и вдъхнете дълбоко, това което усещате е благодарение на ЛОС.

Когато летливите органични съединения се носят в пространството, те достигат до носа и се закрепват върху обонятелния нерв, който предава сигнала на мозъка. Фотокатализацията използва светлинни и химични реакции за унищожаване на тези ЛОС. Когато включите вашия VentiFresh, той започва да изтегля нежеланите аромати. Това се осъществява при няколко режима. По-тих или по-шумен според предпочитанията. При спешна нужда от приток на свеж въздух може да активирате и турбо режим. Това не изисква консумативи или вредни химикали, което го прави предпочитан освежител.

Тъй като светлината повишава енергията на катализатора, ЛОС текат над него и той започва да предизвиква разпада на различните атоми, съставляващи миризмата. Без тези атоми, които да задействат обонятелния нерв, миризмата изчезва.

Унищожаване на микроби

Като бонус фотокатализата е идеална за отстраняване на микроорганизми, пренасяни по въздух. Както човек внимава, колко UV светлина поема, тя е толкова вредна и за микробите. UV лъча с къса дължина на вълната, известна още като UVC, е особено неприятен в това отношение. UVC унищожава нуклеиновите киселини и нарушава ДНК.

За човешкия организъм малко UVC не е голяма драма. Нанасянето на слънцезащитен крем ще помогне. При по-малките микроби във въздуха обаче, засмукани от VentiFresh, UVC светлината, активираща катализатора ги убива.

Лесно използване

Друга добродетел на VentiFresh е неговият малък размер и USB източник на захранване. Лесно е да се монтира на стени и може да се изкара от захранващата банка, за да действа навсякъде, където е необходим. Можете да го включите към USB зарядно устройство или да използвате батерия, за да го пускате само, когато имате нужда.

Дори никога да не посетим Международната космическа станция, можем да се възползваме от нейните технологии.