Застраховка за бъдещето

LPCAMM2 е модулен стандарт за памет с възможност за ремонт и надграждане на лаптопи, използващ най-новите LPDDR чипове за максимална скорост и ефективност. Така вместо да надплащате или да не отговаряте на спецификациите въз основа на предположения за бъдещите ви нужди от памет, ще можете да купите следващия си лаптоп и след това да инсталирате повече RAM, когато е необходимо.

Какво е LPDDR?

Поправимата RAM памет с възможност за надграждане не е съвсем нова идея. Всички имаме сменяеми DDR RAM памети известни също като DIMM или двойни модули памет. От старите кули на Gateway до днешните мощни центрове за игри и индустриални сървъри за милиони долари, RAM с възможност за надграждане и смяна остава много важен фактор. В продължение на много години същото важеше и за лаптопите, които използваха малко по-компактна версия на същите тези RAM памети.

Съвсем скоро обаче станахме свидетели на нарастващо приемане на LPDDR. Тов ае разновидност на RAM с ниска мощност. Тя е разработена за мобилни устройства като телефони и таблети. Докато конвенционалната DDR RAM превъзхожда приложения с производителност, където консумацията на енергия не е основен проблем, LPDDR печели, когато става въпрос за ефективност.

Недостатъкът на LPDDR обаче е, че той трябва да бъде запоен към основната платка в непосредствена близост до процесора. Това прави ремонтите и надстройките напълно непрактични.

Примамливи предимства

LPDDR работи при по-ниски напрежения в сравнение с DDR. Това му дава предимство в енергийната ефективност. По-ниското напрежение прави целостта на сигнала между паметта и процесора предизвикателство. Това изисква по-строги толеранси и по-къси разстояния. Ето защо LPDDR е запоен възможно най-близо до процесора.

Накратко, както производителите на лаптопи, така и потребителите са изправени пред неприятна дилема: конвенционална SO-DIMM RAM памет за обслужване и надграждане или запоени LPDDR чипове за по-дълъг живот на батерията.

LPCAMM2

Наименованието означава модул памет с ниска мощност при компресия. Новата технология както подсказва името е LPDDR чипове върху компактна платка. Последната се завинтва на място много близо до процесора на лаптопа. Тук е комбинирана ефективността и скоростта на LPDDR с тънък, лек дизайн с възможност за надграждане и трик интерфейс. LPCAMM2 изглежда може всичко.

Заложена е двуканална производителност. Един модул LPCAMM2 може да свърши работата на чифт стари SO-DIMM стикове с гнездо с много по-малък отпечатък и по-добри термични характеристики за зареждане.

Въпреки че LPCAMM2 пристига първоначално от Micron, в продукт на Lenovo, технологията дължи съществуването си на съюз от технологични компании, работещи заедно в продължение на няколко години. Първата итерация, известна като CAMM, беше вътрешен проект на Dell. Първи бяха CAMM модулите оборудвани с DDR5, инсталирани в лаптопи от серия Dell Precision 7000. След извършване на първоначалната научноизследователска и развойна дейност, за да превърнат технологията в реалност, Dell не я покри. Проектът има добър шанс да се превърне в следващия широко разпространен стандарт за памет. Вместо да го запазят, инженерите го отвориха за стандартизация.

Проектиране на бъдещето

Появата на LPCAMM2 е особено удовлетворяваща за привържениците на ремонта, на които от години се казва, че възможността за такъв просто не може да съществува съвместно с най-модерните технологии в тънките и леки устройства. Не сме готови да приемем това. Производителите на оригинално оборудване, които желаят да правят иновации с възможност за ремонт, могат да се справят по-добре. Може би не можем да видим бъдещето, но можем да си представим такова, което е по-поправимо от това, което ни обещаваха през последните години.

Сподели
Предишна страницаОткриване на светлина в мозъка
Следваща страницаAI слушалки оборудвани с камера
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.