Твърде крупната сума от £248 000 може и да ви откаже, но вече има над 1000 потенциални купувачи

Най – модерната добавка за кухнята ви може и да струва колкото малка къща във Великобритания, но е в състояние напълно да ви отмени в ежедневните домакински задължения. Подобно на всички иновативни технологии и тази ще зарази многобройни ентусиасти. Но до колко е рентабилно вложението?!

За всички останали, които се чудят какво да правят с парите си, следващият повод на любимите хора, няма да ви затрудни при избора на подарък. Напълно автоматизирана кухня, която разполага с 5000 рецепти при това само с натискане на един бутон.

Moley Kitchen

Базираната в Лондон компания за роботика представи първата в света кухня за роботи, която обещава да готви от нулата и дори да почиства след процеса. Броят на роботите се увеличава прогресивно, докато голям брой хора изпитват загубата на работа на фона на пандемията.

Роботът на Moley Kitchen обещава да прави стандартни ястия като в ресторант, без собственикът му да поръчва храна за вкъщи. Това обаче не е евтино. Оборудването ще струва приблизително 248 000 британски лири. Цената наистина е фантастично висока, но вече има 1205 запитвания от хора, които се интересуват от закупуването на иновацията. Сумата е еквивалентна на тази за суперавтомобил или малка яхта. Компанията се надява да представи аналогични модели с по-ниски цени в бъдеще.

Потребителска роботизирана кухня

Подобно на всички пробивни технологии – автомобили, телевизори и компютри – роботът ще се хареса на ентусиасти, професионалисти и начинаещи и ще бъде съответно оценен. Очаква се цените да бъдат значително намалени с течение на времето благодарение обема на производство, ефективността и икономии от мащаба.

Роботът е разработен със съдействието на Тим Андерсън. Той е кулинарен иноватор и победител в серия 2011 на BBC MasterChef. Техниките за готвене на Андерсън бяха заснети в 3D вариант и преведени в елегантно цифрово приложение с помощта на алгоритми по поръчка.

Готвачите са създали 30 ястия, за да покажат възможностите на системата при стартирането й. Планира се всеки месец да бъдат добавяни нови рецепти. Компанията заяви, че в крайна сметка клиентите ще могат да избират от дигитално меню с повече от 5000 възможности, както и да записват свои любими ястия.

Какво представлява

Технологията включва две роботизирани рамена с напълно съчленени ръце. Те са разработени в сътрудничество с водещата в света немска роботизирана компания Schunk. Новаторската технология надеждно възпроизвежда движенията на човешките ръце. Това позволява на робота да извлича съставки от интелигентния хладилник, да регулира температурата на плота, да използва мивката за пълнене на тигани, да разбърква и разсипва в чинии, както би го сторил човек.

И ако се притеснявате, колко бъркотия може да направи механичният готвач, не берете грижа. Роботът надлежно ще разчисти хаоса след себе си и при това няма да се оплаква.