Концепцията може да се очаква на пазара през 2024 г.

Устойчивите на пробиване гуми са интригуваща концепция в продължение на много години. Производители като Michelin, работят по нея от 2005 г. След повече от десетилетие разработки, сега компанията е по-близо до реализирането на отколешната цел. Едноименната фирма използва своите гуми, устойчиви на пробиване, за първи път на електрически автомобил. Всичко това се прави в съответствие с целите на компанията да бъде по-устойчива в бъдеще.

Колко отпадъци правят колите ни?

Годишно в света се произвеждат повече от три милиарда гуми. След като изминат живота си, тези продукти обикновено се озовават на боклука. Там те са изложени на риск от запалване и изпускане на токсични изпарения в атмосферата. Подобно на други творения, създадени от човека, един от начините да направим гумите по-екологични е да бъдат от естествено срещащ се материал. Второто е да се намалят причините, които водят до износване и правят гумите безполезни. Френският производител на гуми Michelin използва и двата подхода, за да направи гумите си „зелени“ в бъдеще.

В полза на планетата

Чрез своята концепция Vision компанията иска да произвежда гуми, които са безвъздушни, акумулаторни, свързани и устойчиви. Уникалната система за защита от пробиване (UPTIS) води до създаването на безвъздушна гума, която благодарение на уникалния си дизайн не изисква пълнене с въздух и никога не се пробива.

Според концепцията си UPTIS комбинира алуминиево колело и има гъвкава носеща конструкция, изработена от пластмаса. Тя е подсилена със стъклени влакна. Компанията е уверена, че с този дизайн може да продължи да осигурява производителността на конвенционалните гуми Michelin.

Реализацията на Uptis

Отличителната структура на прототипа на MICHELIN Uptis привлича вниманието на много потенциални клиенти и оставя трайно впечатление върху тях. Повечето от пътниците, които са имали щастието и привилегията да тестват изобретението са споделили, че не чувстват разлика в сравнение с конвенционалните гуми. Въпреки че все още не знаем ценовия диапазон на уникалните изобретения, компанията заяви, че те са на път да достигнат пазара до 2024 г.

През началната фаза тези гуми ще съдържат рециклирани пластмасови отпадъци. С течение на времето компанията ще замени 100% от компонентите на гумите с органични или рециклиращи се материали.