Intuitive Machines заяви, че е готова за полет до Луната

Базираната в Хюстън компания е една от няколкото американски фирми изграждащи частни спускаеми лунни апарати. Тя сподели, че нейният 3-метров апарат Nova-C най-накрая е готов да излети в небето. Мисията Intuitive Machines-1 има слот за стартиране, запазен от 15 до 20 ноември. Nova-C е напълно изграден. Той трябва да е готов за излитане още през септември.

С помощ от НАСА

Intuitive Machines се конкурира за финансиране от НАСА с други американски компании. Такива са Astrobotic и Firefly. Целта е да се доставят научни експерименти и други полезни товари на повърхността на Луната. Intuitive Machines и Astrobotic първи получиха официално договор за „Търговски услуги за лунен полезен товар“ през май 2019 г. Всяка от компаниите обаче изостава с няколко години в производството на апаратите по своите програми.

Astrobotic обяви по-рано тази година, че апаратът Peregrine е завършен и готов за полет. Космическият кораб обаче все още не е изпратен от фабриката в Питсбърг до стартовата площадка във Флорида. Изглежда United Launch Alliance не е завършила тестването на ракетата Vulcan. Възможно е мисията да се забави до декември.

Intuitive Machines изоставаше малко от Astrobotic, но сега изглежда е наваксала пропуските. Вече има планирано пътуване с ракетата Falcon 9 на SpaceX. Компанията се ползва предимството на SpaceX, която вече е изстреляла повече от 50 ракети Falcon 9 през тази година.

Мисиите на Astrobotic и Intuitive Machines са част от бурната активност, която се очаква на лунната повърхност през следващите няколко месеца.

Пътят до стартирането

Intuitive Machines ще проведе двуседмично тестване на летателен софтуер в Хюстън. След това предстоят проверки за електромагнитни смущения. Това ще гарантира, че операциите на космическите кораби нямат неблагоприятен ефект върху петте полезни товара на превозното средство на НАСА или тези на търговските клиенти. След това предстои измерване на центъра на тежестта, преди спускаемият апарат Nova-C да бъде изпратен до стартовата площадка във Флорида.

Обработката преди изстрелването в съоръженията на SpaceX в космическия център Кенеди, включително зареждането с гориво на космическия кораб и капсулирането му в обтекателя на ракетата Falcon 9, ще отнеме 35 дни. Това ще бъде последвано от генерална репетиция, след която можем да очакваме старта.

В момента мисията Intuitive Machines-1 има запазен слот за изстрелване от 15 до 20 ноември на борда на Falcon 9, излитащ от Launch Complex-39A в космическия център Кенеди. Възможни са промени в графика поради времето или ако SpaceX трябва да пусне клиенти с по-висок приоритет за американската армия или НАСА. Ако случаят е такъв, компанията има резервен прозорец през декември.

Тази мисия трябва да се приземи близо до Южния полюс на Луната. Това ще отбележи първия път, когато ръководена от САЩ мисия се опитва да кацне близо до този полярен регион. Учените смятат, че там може да има големи залежи от лед.

За Intuitive Machines

Intuitive Machines отчете 18 милиона долара приходи през второто тримесечие на тази година, с оперативна загуба от 13,2 милиона долара. Компанията разполага с 39,1 милиона долара в брой и парични еквиваленти. Съществуват множеството бизнес линии на фирмата, като лунни спускаеми апарати, услуги за лунни данни и услуги в космоса. Всички те демонстрират растеж.

Intuitive Machines вече е напреднала в изграждането на своя втори космически кораб Nova-C за друга мисия на НАСА през 2024 г. Компанията е сред кандидатите за голям договор за предоставяне на следващо поколение лунен роувър, като част от програмата Артемида за изследване на Луната.

Сподели
Предишна страницаGoogle Chrome с вграден генериращ AI
Следваща страницаУпотреба на CBD течности при спортни травми
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.