Велоалея в средата на магистрала

Велосипедна магистрала, простираща се между Daejon и Sejong в Южна Корея е концепция, която със сигурност не сте си мислели, че ще видите. Тя се простира на 32 мили и не само предпазва велосипедистите от слънцето, но същевременно генерира енергия.

Оригинална идея

Велоалея в центъра на магистрала с по три ленти за движение в едната посока, е необичайно място за любителите на колелета. Оказва се, че все пак идеята работи. Подобно на SolaRoad в Холандия, където 230-футов път е заменен от слънчеви панели, които захранват осветителна система по магистралата, велосипедната е истинска победа за зелената енергия. Нейните ленти произвеждат повече от достатъчно електричество за захранване на осветлението по целия път и дори станциите за зареждане на електрически превозни средства.

В Холандия обаче велосипедистите се возят отгоре на панелите, вместо под тях, докато идеята в Южна Корея е обратна. Под слънчеви панели са разположени подземни такива за влизане и излизане от пътеката на колоездачите. Това повишава неимоверно безопасността, тъй като те могат да се качват и слизат от велосипедната алея, без да се намесват по никакъв начин в редовния трафик. Веднъж поели по маршрута, те са защитени от трафика от всяка страна с бариери. Все пак това не осигурява приятна гледка към пътя, но предлага защита от слънцето.

Къде се намира?

Пролуката свързва Daejon и Sejong като всяка друга магистрала, но по много по-ефективен и безопасен начин. Това обаче има своите недостатъци, като някои от тях са шумът от магистралата, потенциални здравословни проблеми свързани с дишането на автомобилни изпарения от емисиите на бързо движещите се автомобили и камиони, както и възможността шофьор да удари бариерите в даден момент.

Противоречиво отношение

От тук и общественото мнение за алеите е разделено. Някои смятат, че това е фантастична идея, която представлява първият ход към направата на подобни велосипедни алеи за пътуване до работното място. Други твърдят, че път разположен отстрани би представлявал по-добър вариант за движение.

Все пак това идва да покаже потенциала, който имат световните циментови пътища. В опит да достигне 1300GW слънчев енергиен капацитет до 2050 г., Китай също ще изгради 1-километрова слънчева магистрала в столицата на провинция Шандонг Джинан, южно от Пекин. Тя ще е в състояние да изпраща 1GWh всяка година до мрежата. Това означава, че може да генерира достатъчно енергия за захранване на 800 жилища. Това би било полезно за страната в усилията да намали емисиите на въглерод и да създаде по-чиста енергия.