В интервю пред ABC News, Тим Кук сподели, че следващият ъпдейт за iOS 11 ще позволи на потребителите да деактивират умишленото забавяне на при iPhone. Напомняме, че през декември Apple призна, че умишлено забавя някои iPhone модели, за да предпази устройствата от повреда — когато батерията остарее, има възможност джаджите да започнат да се изключват сами и за това Купертино забавят процесорите чрез ъпдейт.

За сега въпросните умишлени забавяния се наблюдават при iPhone 6s, iPhone 7 и iPhone SE, като още преди новогодишните празници Apple споделиха, че смятат да имплементират въпросната функционалност и при други продукти от серията.

„Ще дадем на хората видимостта за здравето на батерията, така че всичко да бъде много, много прозрачно. Това не е правено до сега“, споделя Кук пред ABC News. Ъпдейтът ще даде възможност забавянето да бъде деактивирано от потребителите, но Apple все пак не съветват да правите това, защото е опасно за устройството. Въпреки това, Кук казва „Ако не го искате, можете да го деактивирате.“

Ъпдейтът за iOS 11 ще бъде пуснат за разработчици през февруари, като широкото му разпространение се очаква през март.