Computer-Malware

Нов зловреден софтуер си прорави път към устройствата с Windows Phone, Android, някои джейлбрейкнати бройки Apple iPhone. Засегнати си и потребители с BlackBerry, изтеглили Android приложения. Атаката е потвърдена от Kaspersky Labs. Зловредният софтуер носи името „Inception-Cloud Atlas“ и по всичко изглежда е насочен към изпълнителни директори, военни лидери и дипломати.

ВИЖ ОЩЕ: GOOGLE И SONY В ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ ПРОТИВ ПИРАТСТВО

Размерът и сложността на софтуера показват, че той е създаден с помоща на правителство, но извършителите добре са прикрили следите си и все още не може да се разбере кой стои зад атаката. Това, което се знае е, че откраднатата информация се съхранява на безплатни акаунти в швейцарската облачна услуга CloudMe. Входящите и изходящите разговори на засегнатите Android потребители са записани в MP4 файлове и качени при тези, които стоят зада атаката.

Зловредният софтуер е маскиран като ъпдейт за приложението WhatsApp, затова трябва да избягвате актуалазации за него, освен ако те не са директно от Windows Phone Store, Google Play Store или Apple App Store. Дори и да не сте високопоставен военен лидер или изпълнителен директор на компания, трябва да бъдете внимателни, докато този пробив не бъде оправен – ако сте Androi потребител, не инсталирайте приложения от ненадеждни източници, а тези с iOS устройства трябва добре да помислят, преди да пристъпят към джейлбрейк.

В момента страните, които са най-голям обект на атаката Inception-Cloud Atlas са Русия, Кзахстан, Беларус, Индия и Чехия. На прицел са още Румъния, Венецуела, Мозамбк, Парагвай и Турция. Няма данни за пробив в България, но въпреки това трябва да внимавате какво инсталирате на вашите устройства.