Компаниите обявяват бюджетен Android смартфон JioPhone Next

Jio Platforms, управлявани от най-богатия човек в Индия, и Google представиха JioPhone Next. Това е достъпен смартфон с Android. Най-добрият индийски телекомуникационен оператор и американският гигант продължават да разширяват обхвата си във втория по големина в света интернет пазар.

Индийската фирма, която си осигури 4,5 милиарда долара инвестиции от Google (и още 15,5 милиарда долара от Facebook и други) през миналата година, сподели плановете си да работи върху евтини смартфони. JioPhone Next има за цел да помогне на около 300 милиона потребители в Индия, които все още използват 2G мрежата.

Новата джаджа

Телефонът, който се захранва от изключително оптимизирана мобилна операционна система Android, ще бъде пуснат за първи път в Индия на 10 септември. В крайна сметка ще бъде достъпен и извън Индия.

Във виртуалната поява на Reliance AGM, главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай каза, че компанията е сключила и 5G облачно партньорство с Jio Platforms. Това ще помогне на повече от милиард индийци да получат по-бърз и по-добър интернет. Ще подкрепи бизнеса в тяхната дигитална трансформация и ще помогне на Jio да изгради нови услуги в сектори като здравеопазването, образованието и други.

Потребителите ще могат да се възползват от изкуствения интелект и машинното обучение на Google. Оползотворяването на надеждността и производителността на Google Cloud ще позволи да се увеличи бизнеса, колкото е необходимо, за да се отговори на търсенето на клиентите.

Параметри на телефона

JioPhone Next ще се доставя с редица функции, включително четене на глас и превод. Те ще работят с всеки текст на екрана на телефона, включително уеб страници, приложения, съобщения и дори снимки. Също така ще разполага с бърза и висококачествена камера, която ще поддържа HDR.

Въпреки че повечето смартфони, които се доставят в Индия, са на цена от $ 150 или по-малко, клиентите, които търсят смартфон на цена под $ 100, остават с малък избор. И този избор се сви през последните години. Смартфоните под $ 100 представляват само 12% от индийския пазар, спрямо 18% през 2019 г. и 24% през 2018 г. Смартфоните под $ 50 представляват само 0,3% от целия пазар през 2020 г.

Производителите на смартфони са наясно с това празно пространство на пазара, но намират, че е изключително трудно да отговорят на търсенето. Някои, включително платформите Jio, реализираха редица функционални телефони, за да достигнат до хората в малките градове на Индия. Функционалният телефон на Jio Platforms, задвижван от KaiOS, наречен JioPhone, надхвърли 100 милиона клиенти към края на февруари тази година.

В неотдавнашен доклад за клиенти анализатори от UBS заявиха, че след като се вземе предвид скорошният скок на цените на паметта, всеки смартфон на цена $ 50 или под нея вероятно ще се продава на себестойността си.

Този ход на Jio ще ускори миграцията от 2G към 4G. Това ще отвори ново пространство за други производители на смартфони, особено ключови играчи като Xiaomi. Google също направи усилия в тази посока. Такива са програмата за смартфони Android One за $ 100 през 2014 г. и интензивната операционна система Android Go с ниски ресурси през 2017 г. Всичко това е с цел да се разшири обхвата на Android. JioPhone Next е важна стъпка в мисията на Android за Индия.