След като от WWDC разбрахме, че с ъпдейт до iOS 10, операционната система на Apple най-накрая ще позволява да изтриваме вградени приложения, нямаше как да не се зарадваме. Излиза обаче, че нещата не стоят точно така. В интервю с Джон Грюбер в подкаста The Talk Show, Крег Федерихи разкри, че всъщност iOS 10 не изтрива цялостно вграденото приложение, от което искате да се отървете.

Ако да речем решите да изтриете вграденото приложение за имейл на Apple (Mail), то iOS 10 ще се погрижи да бъдат изтрити потребителските данни, някои връзки и обща информация. Самото приложение реално не бива премахната от смартфона ви и при желание за повторно „инсталиране“ просто трябва да натиснете бутона Get в App Store, за което дори не би трябвало да ви е необходима интернет връзка.

Федерихи обаче увери всички ползватели на iPhone, че всички вградени приложения на Apple заемат общо около 150 MB, което реално не е много. И въпреки това, при все че все още се предлагат 16-гигабайтови iPhone модели, всеки мегабайт е от значение.

На снимката от Twitter обаче виждате къде е проблемът – тъй като Mail е дейнсталирана от този iPhone, операционната система не иска да разпознае мейл приложението от друг разработчик, което потребителят желае да ползва. Надяваме се, че поне това ще бъде коригирано в официалния рилийз на iOS 10.