Новият проект на Илон Мъск

Един от най – известните предприемачи на нашето време възнамерява да построи стъклен град на Марс до 2050 година. Пригаждането на планетата за живот е един изключително дълъг, сложен и скъп процес. Това е един от най – амбициозните планове на SpaceX. А именно – изпращане първите хора на Марс, изграждане на град и създаване на постоянно селище. Тази мечта ще позволи на човечеството да се превърне в мултипланетна цивилизация.

Първи стъпки

В момента компанията разработва Starship, за да изпълни първата стъпка в този план. Този напълно използваем кораб, с размери около 400 фута височина, е сдвоен с усилвателя Super Heavy. Той е проектиран да изпрати в космоса над 100 души наведнъж. SpaceX изстреля прототип на кораба в пълен размер през август на височина 500 фута.

Двигателите Raptor на летателното средство използват течен кислород и метан като гориво, за разлика от керосиновите двигатели Merlin на Falcon 9. Това означава, че хората могат да кацат на Марс, да събират гориво от планетата и да се върнат у дома или да се отправят в друга посока. Базираната в Ню Йорк Air Company пусна през октомври проекти за такава бензиностанция.

SpaceX потвърди, че бензиностанцията ще бъде част от първоначалната база, като корабите ще представляват първоначалните местообитания. Първите мисии на Starship с екипаж до Марс могат да стартират през 2026 година.

Оттам нататък фирмата планира да разшири базата и да я направи самоподдържаща се. Инженер на SpaceX обясни, че първоначалният фокус ще бъде поставен върху създаването на системи за поддържане на живота. Те ще поддържат повърхностна енергия, разработване на местообитания и изграждане на оранжерии. С разрастването на града, той ще може да подкрепя научноизследователски проекти по подобен начин на Международната космическа станция.

Тераформирането ще дойде много по-късно, вероятно след освобождаването на въглеродния диоксид, съхраняван вътре в планетата. Редица изследователи твърдят, че почвата може да съдържа достатъчно въглероден диоксид, за да се създаде атмосфера от 300 милибара сравнима с тази на връх Еверест.

Мечта или реалност

Мъск може никога да не осъществи дългосрочната си цел, но визията генерира вълнение около проекта Starship и плановете на SpaceX за подобряване на ракетната технология. Стратегията може и да не е толкова успешна. Част от учените установиха, че Марс може и да не разполага с достатъчно въглероден диоксид, за да се създаде атмосфера повече от 15 милибара.

Вълнението, породено от дългосрочното предложение, може да помогне за поддържането на по-краткосрочните цели, като създаване на база и подкрепа на научните открития. По-вероятно е тези мисии да се увенчаят с успех, от колкото други химери.