Биотехнологична компания пуска 500 милиона модифицирани комари с хакнати с гени

Британска биотехнологична компания, наречена Oxitec, ще пусне половин милиард генетично хакнати комари, създадени да убият популация на кръвопийци по дълъг участък от Флорида Кийс.

Размножаването и отприщването на облаци от генетично инженерни насекоми звучи като научна фантастика, но това вече се случва. На местно ниво някои приемат идеята. Други се опасяват, че това не е толкова безобидно. Те смятат, че ще бъдат подложени на тормоз в името на този експеримент.

Цели на компанията

Oxitec в сътрудничество с Агенцията за опазване на околната среда и местните власти пуска комари, във всеки от които учените са вмъкнали ген, наречен OX5034. След дългогодишен процес, EPA одобри плана на Oxitec през май 2020 г. чрез Разрешение за експериментална употреба. Това е специално разрешение, което позволява на компаниите да тестват нови пестициди.

Oxitec казва, че комарите (само мъжки екземпляри, които не хапят) ще се размножат с диви женски, които хапят. Те ще предадат гена OX5034, като наследствен полезен товар, който пречи на всяко женско потомство да достигне зряла възраст. Теорията гласи, че колкото повече се размножават генно-хакнатите комари и техните потомци, толкова по-малко ухапващи женски ще има в района.

Aedes aegypti

Този реален експеримент, който трябва да започне незабавно, ще бъде насочен към комарите Aedes aegypti. Те съставляват само два до четири процента от популацията на комари във Флорида Кийс, но са свързани с почти всички случаи на болести, пренасяни от тях. Oxitec казва, че идеята може да помогне за спиране на разпространението на болести, пренасяни от насекоми, които засягат хората.

Ако опитът успее, това може да се окаже изключително целенасочен начин за унищожаване на вредители без опасни химически инсектициди. Това би означавало по-малко опасен отток. По-малко щети на полезни насекоми, като пчели и пеперуди. По-малко загуба на биологично разнообразие и щети върху околната среда.

Въпреки това, Флорида Кийс изобщо не планира да намали общата употреба на химически пестициди. Дори ако експериментът има зашеметяващ успех, общността все пак ще трябва да пръска точно толкова, колкото преди, за да контролира безбройните други видове комари в района. Последните изобщо няма да бъдат засегнати от генно-модифицираните на Oxitec.

Неконтролирани последици

Критиците се опасяват, че програмираният комар и дивата популация ще създадат генетични хибриди. Oxitec твърди, че изпитанието няма опасност да промени трайно по-широката популация. Комарите, използвани в експеримента, ще носят две копия на гена, но тъй като те се чифтосват с женски в дивата природа, техните потомци получават само едно. Това означава, че все по-малко и по-малко ще носят характеристиката на OX5034, докато не се филтрира изцяло от дивата природа.

Всичко това обаче, няма да има смисъл, ако някой от женските комари в крайна сметка оцелее и се размножи. Говорител на компанията заяви, че експериментът ще бъде прекратен в момента, в който се появи възрастна женска, носеща правилния ген.

Колкото и да е невероятно, ако Oxitec открие генетично модифицирани женски потомци, те трябва незабавно да прекрати изпитанията и да приложи конвенционални пестициди, насочени към възрастните и ларвите. Наблюденията трябва да продължат, докато не бъдат открити женски комари с OX5034 в две последователни поколения.

Предишни опити

Вероятността това да се случи е горещо обсъждана. В предишен експеримент, проведен от 2013 до 2015 г., Oxitec пусна комари в Бразилия, които носеха по-ранен инженерен ген, OX513A. В крайна сметка пуснаха и тези с OX5034. Докато компанията не обяви успех, някои учени и институции публикуваха изследвания, в които се твърди, че част от комарите са се чифтосвали, създавали жизнеспособно потомство и в крайна сметка дали началото на нова генетична хибридна популация, способна да оцелее в дивата природа.

Тези заключения бяха енергично оспорени от Oxitec, който смята своята кауза за успешна и не смята да преустанови опитите си.