Китай изгражда хотел за рекордно кратко време

Вместо процедури на място, 80% от строителството се извършва във фабрика. Китай е известен със своите бързи строителни процеси. От изграждането на болница с 1000 легла и 25 000 квадратни метра за девет дни по време на COVID-19 през 2020 г. до обединяването на пространства за живеене само за един ден, азиатската нация е мястото на бързото строителство.

China State Construction

Сега седем етажен хотел е сглобен само за 12 дни. Строителната компания зад проекта е China State Construction. Тя проучва технологията за максимален информационен коефициент (MIC), за да види колко бързо и безопасно може да се издигне сграда.

За да може да се извърши подобно чудо е нужно изграждане на по-голямата част от него във фабрика. Строителната компания заяви, че около 80% от процедурите от традиционния строителен процес всъщност са преместени в автоматизирана интелигентна фабрика. По този начин точността и качеството на строителството са подобрени, а трудът и опасността са сведени до минимум.

Частите на сградата се изработват в стандартизиран дизайн с интегрирана декорация. На самата строителна площадка компонентите на сградата са събирани от работници. Процесът много прилича на сглобяването на мебел от Ikea., но в много по-мащабен и усъвършенстван метод на изграждане от системата на обичаната шведска мебелна компания.

China State Construction добави дигитално управление към своята структура. По този начин информацията за всеки компонент може да бъде потърсена по всяко време и ако бъдат открити някакви неизправности, те биха могли бързо и лесно да бъдат проследени до техния произход и грешката да се отстрани незабавно.

В плюс за околната среда

Не само, че цялата система е по-ефективна във времето и качеството, но също така намалява материалните, строителните отпадъци и консумацията на енергия съответно с 25%, 70% и 55%.

Ако вземем предвид, че по-голямата част от строителството се извършва на закрито във фабрика, действителното време за работа на място се намалява значително. Шумовото замърсяване също е минимално.

Предвид стандартизирания метод на строителство използван тук, съществуват и методи за разглобяване на сградата. Така компонентите могат лесно да се използват отново. Компанията дори заявява, че степента на вторично използване на частите достига до 90%.

Така че не само можем да имаме сграда, построена за рекордно кратко време, но и цялата система се оказва печеливша на всички фронтове.