Смартфоните и таблетите днес са все по-предпочитани устройства за игра и се намесват успешно в битката между персоналните компютри и конзолите. Лидерството на компютърните игри отдавна вече е изместено от мобилните, които имат достъп до по-голяма аудитория и са далеч по-практични. Възползвайки се от развитието на мобилните екосистеми за приложения, нови гейм издателства заемат с бързи темпове тази ниша.

Създадени да се играят в движение, игрите за смартфони са сравнително семпли и отделните нива в тях често се минават много по-бързо. Затова и в началото на мобилни платформи срещахме предимно по-лесни кежуал игри. Пример за това е една от най-популярните мобилни игри Angry Birds, при която преминаването на всяко ниво отнема по минута-две. А това в забързаното ни ежедневие, когато често нямаме време за много неща, определено е плюс. Не е за подценяване и фактът, че преобладаващата част от игрите за мобилни устройства, могат да се играят безплатно.

От кежуал, към хард гейминг

Постепенно обаче, с напредване на технологиите и подобряването на хардуерните възможности на устройствата, мобилните игри стават все по-комплексни и все по-често срещаме пълноценни сюжети и геймплей, достъпни през телефона. Това ги прави още по-привлекателни за потребителите, включително и за традиционната хард аудитория на гейминг индустрията.

Любопитно е, че някои от най-популярните мобилни игри днес се правят в България. Показателно в това отношение е, че един от водещите участници в най-прогресивно развиващия се сегмент от гейминг индустрията – френският разработчик на мобилни игри Gameloft – има софийско студио, в което вече 13 години някои от най-добрите специалисти в сферата създават игри, следвайки новите тенденции в областта.

Благодарение на качествената интернет връзка, която потребителите имат почти навсякъде, както и на все по-добрите параметри на устройствата, разработчиците на игри като Gameloft започнаха да правят все по-сложни и качествени заглавия, които хората да могат да играят навсякъде и по всяко време.

Един от най-актуалните примери за това е заглавието Asphalt 9 на Gameloft, която излиза на пазара преди около година и в сравнение с предишните издания притежава значително подобрени графика и дизайн. Освен това в нея е добавен онлайн мултиплейър така че да могат да се включат множество играчи онлайн. Предимство, което нямаше да бъде възможно без развитието на широколентовата мобилна връзка.

Игри, съобразени с предпочитанията на цялото семейство

Създателите на мобилни игри следят кои са най-разпространените на пазара таблети и смартфони и съобразяват геймплея с техните особености. Но това не е всичко – Gameloft стига по-далеч и залага на игри, които имат потенциала да допаднат на цялото семейство. Такава е например Disney Princess Majestic Quest, която се очаква да излезе през август тази година. Тя е създадена в партньорство с Disney и е подходяща не само за деца, а и всеки, който си пада по нареждането на пъзели. По този начин френската компания се опитва да превърне смартфона в новия център за домашно забавление, в което ще участват всички.

Стрийминг и добавена реалност

Една от значимите тенденции, променящи гейминга през последните години, е стриймингът на игри, който прави играта още по-интересна, споделена с приятели или с аудитория от непознати. Нови приложения в тази област се появяват непрекъснато, улеснявайки стрийминга по интернет на най-различни устройства. Самата обработка на игрите се извършва в дейта центрове, което улеснява качеството на гейминг изживяването и го прави по-достъпно за потребители с повече устройства.

Мобилните игри могат да се възползват и от допълнителните възможности на смартфоните, които не са достъпни за персоналните компютри – локализация, чувствителни на докосване екрани, смяна на перспективата при завъртане на екрана и др. Друг важен фактор е добавената реалност, която навлиза във все повече модели телефони и се очаква да окаже сериозно влияние върху гейминг индустрията в бъдеще. Очаква се в близките години тя да се превърне в мейнстрийм технология и да диктува най-новите тенденции в мобилния гейминг.