Гигантът обяви AI актуализация
Иновацията представлява прототип на неинвазивен дизайн на слушалки за контакт с мозъка

Facebook пусна актуализация на своите амбициозни планове за компютърен интерфейс, който чете мозъка. Това е факт, благодарение на екип от учени на Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Изследователите публикуваха резултатите от експеримент за декодиране на речта на хората с помощта на имплантирани електроди. Тяхната работа демонстрира метод за бързо четене на цели думи и фрази от мозъка. Това може би приближава компанията до отколешната й мечта за система за четене на мисли.

Вече са създадени подобни устройства, но те не рядко се нуждаят от изписването на отделни думи с виртуална клавиатура. В този експеримент субектите слушаха въпроси с множество възможности за избор и произнасяха отговорите на глас. Електродният масив регистрира активност в части от мозъка, свързана с разбиране и продуциране на реч, търсейки модели, съвпадащи с конкретни думи и фрази в реално време.

Обновяване на фейсбук само чрез мислите ви

След задаването на въпрос към участниците в експеримента, те са имали на разположение няколко налични отговора. Системата е предположила, когато задават въпрос, какъв ще бъде отговорът. След това отгатва съдържанието на двете речеви събития. При определяне на зададените въпроси се стесняват вероятните отговори. Системата може да даде резултати с точност от 61 до 76 процента, в сравнение с очакваното от 7 до 20 процента. Недостатък е разпознаването само на ограничен набор от думи. Субектите са били свързани със силно инвазивни импланти и са изказвали на глас отговорите.

Големи обещания

Описанията на метода през 2017 година гласяха, че неинвазивният метод ще позволи на хората да въвеждат повече от 100 думи в минута без ръчно изписване на текст или транскрипция от реч в текст. Facebook също така подчертава подкрепена от Reality Labs слушалката, четяща мозъчната активност с близка инфрачервена светлина, което потенциално прави интерфейса по-ефективен.

Facebook споделя, че очилата за виртуална и разширена реалност биха могли да се използват за четене на мозъчните вълни. Това би предоставило изцяло нови начини за взаимодействие с днешните VR системи и бъдещите AR очила.

Facebook не е единствената голяма компания, която работи върху интерфейсите между мозъка и компютъра: Neuralink на Elon Musk наскоро разкри проект за имплант за четене на мозъка.

Дори никога да не станем свидетели на тези технологии, изследователите биха могли да ги използват за подобряване живота на хора, които не могат да говорят поради парализа или други проблеми. В много случаи информацията, необходима за създаване на реч, е налична в мозъка им. Просто е нужна технология, за да им позволи да я изразят.