Повече от автономни машини, снабдени със собствено съзнание

Любопитството и непрекъснатият стремеж към нови знания и развитие е тласъкът към едни от най-сложните технологии в човешката история.

Изследователите се стремят от години да постигнат успех в разработките на машини, издържащи на много по-сурови условия от тези на Земята. Ориентирани към марсианската екстремна среда. Усилията им трябва да създадат нещо, което да оцелее през дългото пътуване не само в рамките на Червената планета. Има толкова много фактори, които не подлежат на предварително планиране и спонтанно могат да се объркат по време на това пътуване.

Едно от най-големите притеснения е свързано с роувърите, които ще се разхождат по негостоприемната повърхност. Това са различни препятствия и сътресения, които могат да бъдат предизвикани от законите на физиката. Едно от тях е универсалното ограничение на скоростта.

Условията не позволяват на членовете на екипа да управляват и маневрират роботите в реално време. Отнема около 40 минути, за да пристигне сигнал, който пътува със светлинна скорост от Земята до Марс. И това – само за една единствена кореспонденция. Колкото по-далеч се намира един робот от Земята, толкова повече се задълбочава проблемът.

За пример взимаме една от галилеевите луни на Юпитер, за която се счита, че съдържа подземно ядро с течна вода, много по-голямо от цялото количество вода на Земята. Тази малка информация прави луната един от най-обещаващите кандидати в търсене на извънземни форми на живот. Но както и при Марс, проблемите с командите за изпращане са още по-големи. Само за свързването с такъв робот, който изследва разнообразния пейзаж на въпросната луна, ще е необходимо почти два пъти по-дълго време.

TextureCam

Изследователите работят усилено за създаването на нова технология, която по същество ще действа, като мозък за нашите роувъри. С това се цели частично отстраняване на проблема. Разработката е наречена – TextureCam. Надеждите са не само да се даде възможност на бъдещите поколения на роботите да разграничат седимента от небето, но също така ще позволи да се определи научната стойност на някои характеристики.

TextureCam ще може да събира и анализира данни, преди да вземе обосновани решения относно следващия ход на действие. Това значително би премахнало необходимостта от постоянна комуникация между базирани на Земята оператори и бъдещи космически изследващи машини.

Нововъведението ще разполага със серия от различни инструменти. Всеки от тях ще работи в хармония с останалите, за да се проучи ефективно средата. Стереото ще заснема 3D изображения на терена, чрез използването на система от камери с две лещи.

Вграден процесор ще прави необходимия анализ, за ​​да определи дали обектът на интерес е подходящ за влагане на време и ресурси. Това ще зависи от размера, разстоянието и текстурата на материала – три неща, които Curiosity трудно може да разпознае в момента.

Новата технология може да бъде видяна в действие още през 2020 г. Очаква се това да е годината, в която следващият марсоходен роувър да бъде пуснат в експлоатация. Като цяло прогнозите са поразителни. С нетърпение очакваме да видим различните начини, по които бъдещите учени и инженери ще накарат любопитството да бъде катализатор в изграждането на следващото поколение изобретения.