Армията иска да използва ботушите на войниците, за да генерира ток

Две нови технологични приложения на обувките могат да помогнат на войниците да използват собствените си стъпки за зареждане на устройства. Това би предоставило чудесна възможност на техните командири да проследяват местоположението им в полеви условия.

Robotic Research

Наскоро армията сключи договор за 16,5 милиона долара с Robotic Research LLC. Новата технология може да се използва за проследяване на отделни местоположения на войници. Това ще е възможно дори в среда, в която не може да се използва GPS, според изявление на Robotic Research.

Войниците носят повече електронна техника от всякога. Радиостанции, таблети, сензори и други подобни устройства. Те непрекъснато се нуждаят от зареждане. Трудно е да намерите стенен контакт на бойното поле.

Един нов начин да се справят с проблема със зареждането, докато войниците са в движение, е разработен от центъра за C5ISR на армията. Това са стелки за обувки, които могат да генерират електричество при всяка стъпка. Докато петата на войника се изтласква надолу към стелката, силата задвижва миниатюрен ротационен механизъм. Той от своя страна завърта малък генератор, който създава електрически заряд.

Зареждане на батерии по време на маршируване

Могат ли войниците да използват собственото си движение, за да заредят батериите, които носят? Армията работи по този проблем отдавна. Изпробвани са различни варианти – от слънчева енергия до движението на войника, за да се заредят батериите, които използват войските.

Дълго чакан пробив

Вграденият механизъм за събиране на енергия в стелка за ботуши, активира генератор всеки път, когато петата на войника окаже натиск върху нея. Съществуваше и по – стара версия, но тя носеше на крака неестествено усещане при всяка стъпка. Дълго време инженерите се опитваха да постигнат подобрение.

Усъвършенстваният способ прави всяка стъпка по-естествена в сравнение с предишната версия. Механизмът за синхронизиране на генератора за производство на енергия беше ускорен. Сега ефективността е подобрена и осигурява по-дълготрайни ползи. Друга иновация е произведена под формата на раница, която преобразува енергията, когато се настрои в електрически заряд.

Предишни разработки

Кинетичните начини за произвеждане на ток в раница (подобен на стелките) са по-ефективни, когато войниците вървят нагоре. Те са обучени да закопчават всичко. Но свободно прилепващата раница създава повече движение, което води до по-голяма ефективност за събиране на енергия.

Механизъм монтиран на коляното е по – удобен за използване от този в раниците. Той също помага на войниците да спират по-добре при спускане, така че имат допълнително контролирано движение, което може да намали умората. Армейските изследователи също експериментират с преносими, гъвкави слънчеви панели, които могат да усвояват слънчевите лъчи, за да зареждат устройства, когато времето позволява.