Към какво се стремят компаниите за роботика

Роботизираните помощници навлизат неумолимо в нашето ежедневие. Това вече засяга пряко не само промишлеността, но и помощта в домашните задължения. Колкото по-заети ставаме, толкова повече се нуждаем от допълнителна подкрепа за справяне с текущите задължения. Тук на помощ идват иновативните разработки.

Toyota

Изследователският институт на Toyota (TRI) обяви в своя блог, че инженерите наети от компанията са разработили нови възможности за своята линия от домашни роботи. Те включват разпознаване и манипулиране на прозрачни обекти, настройване на броячи и други кухненски задължения. Във видео придружаващо съобщението, робот грабва смартфон от масата и го използва, за да си направи селфи, като едновременно с това продължава почистването на кухня.

Изследователска дейност

Toyota и други компании за роботика в Япония ясно изразиха плановете си да създадат роботи, които да служат като домашни помощници през следващите години. Страната на изгряващото слънце има една от най-старите популации в света и очаква, че хората над 65 години ще се увеличат значително до 2040 г.

За да се справят с проблемите съпровождащи застаряващото население, роботехническите компании имат за цел изграждането на роботи, които ще могат да се справят с всичко онова, което хората намират за по-трудно с напредването на възрастта. За тази цел инженерите в Япония и други страни са проектирали роботи, които могат да метат подове, да перат килими и дори да сгъват дрехи. В поредното си усилие екипът на TRI се справи с една от трудностите, с които са се сблъсквали роботизираните устройства. А именно, как да разпознават и да се справят с прозрачни или лъскави предмети.

Обучение и усъвършенстване

Инженерите от TRI са разработили нов начин за обучение на роботи, за да разберат по-добре същността на 3D сцените, като същевременно вземат предвид обектите и повърхностите в обзавеждането на дома. Това позволява на робота да използва синтетични или програмируеми данни, за да осмисли обекти, които имат отражения или които са прозрачни.

Тази способност позволява на робота да разпознава прозрачен плот на маса и всички обекти, които седят на него. Благодарение на това, устройството може да почисти масата след хранене, да вдигане и задържи предмети, включително прозрачни очила. Роботът може да носи съдовете в мивката за измиване и да прави основно почистване. А на собствениците не им остава нищо друго освен да разпускат след вечеря.