Изследване заклеймява диетичните газирани продукти

Имаме лоши новини за любителите на диетичните газирани напитки. Оказва се, че изкуствено подсладените безалкохолни напитки могат да доведат до неприятни последици за сърцето.

Новото изследване е направено във връзка с редовното пиене на значителни количества диетична сода и опасно неравномерния сърдечен ритъм. Медицинският термин за последното е предсърдно мъждене. Неравномерният сърдечен ритъм се свързва с група симптоми. Те включват сърцебиене, умора, замайване и недостиг на въздух.

Екипът от изследователи се състои основно от ендокринолози от Шанхайската народна болница. Разглеждайки база данни от над 200 000 пациенти учените установиха, че тези, които пият повече от 2 литра газирани напитки с подсладители без захар, са значително по-склонни да развият предсърдно мъждене в сравнение с тези, които пият плодов сок или обикновена газирана вода.

Проучването показва, че хората, които пият повече от два литра диетични напитки на седмица, са с 20% по-склонни да развият странични ефекти от останалите.

Какво да пием?

Ако мислите да се върнете към обикновена газирана вода, това също не е идеалното решение за вас. Учените установиха, че пиенето на повече от два литра седмично конвенционално подсладена кола е довело до 10% увеличение на симптомите.

Когато разглеждат хората, които пият само чист, неподсладен плодов или зеленчуков сок, изследователите откриват нещо още по-очарователно. Те изглежда имат осем процента по-нисък риск от развитие на неравномерен сърдечен ритъм, отколкото останалите пиещи сода.

Има много изследвания разглеждащи други отрицателни ефекти върху здравето свързани с диетичните газирани напитки. Сега диетолозите посочват, че това изглежда е първото реално осъзнаване на връзката му двете.

Нужни ли са допълнителни проучвания?

Нужни са повече изследвания за тези напитки, за да се потвърдят констатациите и да се разберат напълно всички последици за здравето. Вече споменахме, че такива са сърдечните заболявания и други сериозни здравословни проблеми.

Междувременно водата е най-добрият избор и въз основа на това проучване. Дори нискокалоричните подсладени напитки трябва да бъдат ограничени или избягвани.

В края на деня пиенето на куп диетични газирани напитки вероятно все още не е толкова лошо за сърцето ви, колкото прекомерният прием на алкохол. Все пак рискът е достатъчно сериозен, за да помислите повторно преди да посегнете към бутилката. Чистите плодови сокове изглеждат в пъти по-вкусно.