Apple въвежда повече контрол с жестове на iPhone, iPad и Mac

Apple обяви нова вълна от функции за достъпност на различните си компютърни платформи, които се очаква да бъдат реализирани по-късно тази година. Това са софтуерни актуализации за iPhone, iPad, Mac и Apple Watch.

Компанията заяви, че ще тества бета надписи на живо, които могат да транскрибират всяко аудио съдържание, като FaceTime разговори, приложения за видеоконферентна връзка, поточно видео или лични разговори.

В крак с конкурентите

Подобно на Android, при Apple надписите ще бъдат генерирани на устройствата на потребителя, запазвайки поверителността на информацията. Бета версията ще стартира по-късно тази година в САЩ и Канада за iPhone 11. Също така ще бъде налична за iPads с A12 Bionic CPU и по-нови Macs с Apple Silicon CPU.

Apple Watch ще разшири контролът за разпознаване на жестове Assistive Touch, които добави миналата година с бързи действия. Те разпознават двойно щипване за прекратяване на разговор, отхвърляне на известия, правене на снимка, пауза/пускане на медия или започване на тренировка.

За хора с недъзи

Умният часовник също така става по-лесен за използване от хора с физически и двигателни увреждания. Това се дължи на нова функция за огледално отразяване. Тя ще добави дистанционно управление от сдвоен iPhone. Apple Watch Mirroring включва технология изтеглена от AirPlay, което улеснява достъпа до уникални функции на часовника, без да разчитате конкретно на способността си да докосвате малкия екран или гласов контрол.

Персонализиране на разпознаване и звук в iOS

Apple пусна разпознаване на звук с iOS 14, за да улови специфични шумове като аларма за дим или течаща вода. Целта е да предупреди потребители, които може да са глухи или с увреден слух. Скоро функцията за разпознаване на звук ще даде възможност за настройка, която персонализирано ще разпознава звуци.

Нови подобрения в приложението за екранен четец на VoiceOver, като функциите Speak Selection и Speak Screen ще добавят поддръжка за 20 нови езика. В това число арабски, баски, бенгалски, бходжпури, български, каталонски, хърватски, фарси, френски, малайски, мандарин, маратхи, шанхайски, испански, словенски, тамилски, украински, виетнамски и др.

Новият Text Checker на VoiceOver ще сканира за проблеми с форматирането като допълнителни интервали или главни букви. В Apple Maps потребителите на VoiceOver могат да очакват нова звукова и тактилна обратна връзка, която ще показва откъде да започнат при упътване за ходене.

За улеснение устройствата ще използват лидарни сензори в камерите на iPhone или iPad за откриване на врати. Новата функция ще помогне на потребителите да намерят входове на ново място, да им се покаже къде се намират и да опише дали работят с копче или дръжка, както и дали е отворено или затворено.

Всичко това ще бъде част от режима на откриване, който Apple добавя в iOS. Ще са на разположение и съществуващи функции, които позволяват на камерата да приближава близките обекти и да ги описва, да разпознава хора, които са наблизо и да предупреждава потребителя със звуци, реч или друг вид обратна връзка.

Друга нова функция е Buddy Controller. Тя ще комбинира два игрови контролера в един, така че приятел може да помогне на някой, който играе игра, подобно на функцията Copilot на Xbox.

За любителите на книгите

За финал, други настройки включват режим на гласов контрол при правопис с въвеждане буква по буква, контроли за регулиране на времето, в което Siri чака да отговори на заявки и допълнителни визуални настройки за Apple Books, които могат да удебеляват текст, да променят теми или да коригират ред, символ и разстояние между думите, за да бъде по-четливо.