Вече ще разполагаме с повече от женски или мъжки глас по подразбиране

Apple добавя два нови гласа към английските предложения на Siri и премахва селекцията по подразбиране в последната бета версия на iOS. Това означава, че всеки човек, който настройва Siri, ще избере глас за себе си. Тази тема се появява доста често по отношение на пристрастията в гласовите интерфейси през последните няколко години. Бета версията трябва да бъде активна и достъпна за участниците в програмата.

Това ще е първият от този род асистенти, който прави избора напълно агностичен, без да е извършен по подразбиране. Това е положителна стъпка напред, тъй като позволява на хората да избират гласа, който предпочитат, без да влизат в действие пристрастията. Двата нови гласа внасят също така необходимо разнообразие в звученето на Siri. Те предлагат по-голямо разнообразие в речевия звук и модел на потребителя, по отношение на гласа, който говори.

Светът около нас

Идеята е продължение на дългогодишния ангажимент на Apple за многообразие и приобщаване, както и продукти и услуги, които са предназначени да отразяват по-добре разнообразието на света, в който живеем. Двата нови гласа използват изходни записи, които след това се пускат през невронен механизъм за преобразуване на текст към речта на Apple. Това кара гласовете да текат по-органично чрез фрази, които всъщност се генерират в движение.

Новите гласове звучат фантастично, с естествено огъване и плавни преходи. Те ще бъдат предпочитано допълнение за потребители на iOS. Последната бета версия надгражда гласовете на Siri в Ирландия, Русия и Италия до Neural TTS, като общите гласове, използващи новата технология, достигат до 38. Siri сега обработва 25 милиарда заявки месечно на над 500 милиона устройства и поддържа 21 езика в 36 държави.

Кой ще им се радва?

Новите гласове са достъпни за англоговорящите потребители по целия свят. Използващите Siri могат да изберат лично предпочитание за глас на 16 езика. Изглежда много вероятно тези два нови гласа да са само първата експанзия в гласовите селекции на Siri. По-голямото разнообразие в гласа, тона и регионалния диалект може да бъде само положително развитие за това, как се чувстват приобщаващите смарт устройства.

През последните няколко години започнахме да виждаме известно движение от Amazon, Google и Apple към коригиране на ситуации, при които асистентите разкриват пристрастия в отговорите си на запитвания, които използват негативен или обиден език. Подобренията са ключови, тъй като продължаваме да наблюдаваме експлозия на гласови интерфейси. Този вид избор има значение, особено в мащаб от стотици милиони хора.